Úklid na trati u Domažlic komplikuje promoklá zem. České dráhy odškodní pasažéry

Události: Železničáři pokračují v pracích na trati u Domažlic (zdroj: ČT24)

Železničáři se snaží obnovit provoz na trati u Domažlic, kde ve středu ráno došlo k tragické srážce regionálního vlaku s mezinárodním expresem. Práce jim komplikuje nepříznivé počasí a podmáčený terén. Odklidili už všechna nabouraná vozidla. Nyní opravují koleje a výhybku. Škody podle odhadů Drážní inspekce přesáhnou sto milionů korun. České dráhy jenom ty na vlacích předběžně vyčíslily na nejméně 170 milionů korun. Oznámily také, že odškodní cestující, jichž se nehoda dotkla.

Na trati číslo 180 se ve středu krátce po osmé hodině ráno srazily dva vlaky Českých drah: Západní expres na cestě z Mnichova do Prahy a osobní RegioShark směřující z Plzně do Domažlic.

Tři lidé zemřeli, dalších pět lidí bylo těžce zraněno. Podle informací z nemocnic jsou ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Bez vážných komplikací pokračuje také léčba pěti středně těžce zraněných. 

České dráhy oznámily, že cestující z havarovaných vlaků odškodní. „Budou odškodňovat jak pozůstalé po obětech neštěstí, tak zraněné osoby,“ sdělil mluvčí podniku Petr Šťáhlavský. „Odškodnění bude v závislosti na rozsahu a délce léčení, rozsahu zranění. Odškodníme také hmotné škody, pokud došlo například k poškození oblečení či zavazadel nebo k jejich ztrátě.“

Podle dosavadních zjištění zřejmě rychlík projel návěstidlo a nepočkal na křižování v nedaleké výhybně, příčina neštěstí se ale vyšetřuje. Podle Drážní inspekce se dá výsledná zpráva čekat do osmi až devíti měsíců.

Souběžně probíhají práce na obnovení železničního provozu v místě nehody. České dráhy počítaly s tím, že by se vlaky na zdejší koleje mohly vrátit v pátek večer, protože kvůli havárii je musí nahrazovat autobusy nejen v regionální, ale i mezinárodní dopravě Česko–Bavorsko. Trať je totiž v úseku jednokolejná. Obnovu provozu ovšem komplikuje deštivé počasí.

Jeřáb a závaží

Vyprošťovací práce havarovaných souprav reálně začaly až ve čtvrtek v časném dopoledni. Už ve dvě ráno se sice na místo dostal čtyřsettunový jeřáb, jenže hustě pršelo a jedno z nákladních aut se závažím, které má jeřáb stabilizovat, uvázlo na podmáčené cestě. Stometrová cesta mu zabrala tři hodiny a táhnout ho musel traktor. Další závaží hasiči už raději překládali na terénní auto, aby se k trati vůbec dostala.

Vyprošťovací práce odstartovaly před devátou. Zkompletovaný a zatížený jeřáb nejprve vyprostil a na louku odklidil poslední neodtažený, zdemolovaný vagon expresu, který byl za lokomotivou.

Železničáři už všechna nabouraná vozidla uklidili. Těžký jeřáb vyprostil a nasadil na koleje nabouranou německou lokomotivu vážící přes osmdesát tun, kterou odtáhl nehodový vlak na nádraží do Domažlic. „Lokomotiva a německé vozy pojedou nouzovým způsobem po kolejích zpátky do Německa ke společnosti Länderbahn, která je jejich vlastníkem,“ řekl mluvčí ČD Šťáhlavský.

Po kolejích železničáři odvezou do depa Českých drah také motorový vlak RegioShark. Poškozenější první polovina se měla podle původních plánů umístit mimo trať na trajler, aby se odvezla do depa a zjistilo se, zda ji lze opravit. Nakonec se ale podle Šťáhlavského podařilo přesunout do Blížejova celý RegioShark s hmotností 86 tun. Nabouraný vagon přesunul jeřáb na louku podél trati a bude rozřezán a sešrotován. 

Místo železničního neštěstí na trati 180
Zdroj: ČT24

Škody jsou i na dráze. „Poškozených je zhruba dvě stě až tři sta metrů kolejí a musí se vyměnit výhybka. Přesně se to ukáže, až tam vlaky nebudou a celé se to projde,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Správa navezla pražce, které se budou měnit. Podle Pistoriusové stále počítá s tím, že se trať zprovozní v pátek kolem 18:00 hodin.

Srážka byla největší akcí záchranářů v Plzeňském kraji za posledních šest let. Podobnou hromadnou nehodu řešili naposledy v roce 2015, také 4. srpna, v Horažďovicích-předměstí na Klatovsku, kde se srazily dva rychlíky. Předtím v dubnu 2013, kdy boural francouzský autobus na dálnici D5 u Litohlav na Rokycansku. Šlo určitě o největší mimořádnou událost za několik let, řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Selhání strojvedoucího nebo technická závada

Kriminalisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti a stejně jako Drážní inspekce událost dále vyšetřují. Inspekce se nyní soustředí na dvě hlavní verze nehody. „V tento okamžik jsme už téměř s jistotou vyloučili selhání staničního zabezpečovacího zařízení. V zásadě se nabízí dvě možnosti – selhání člověka, strojvedoucího, nebo technická závada na soupravě,“ uvedl generální ředitel Drážní inspekce Jan Kučera.

V jaké rychlosti se soupravy střetly, zatím inspekce přesně neví. „Lze předpokládat, že využily svou traťovou rychlost – to znamená, že expres mohl jet až osmdesát kilometrů v hodině, osobní vlak, odhadujeme, se mohl pohybovat kolem čtyřiceti kilometrů v hodině,“ odhadl Kučera.

Německá pozornost

Nehoda znovu přitáhla pozornost na zabezpečení dráhy a režim strojvůdců; ve středečním případě totiž strojvedoucí německého expresu projel varovné návěstidlo „Stůj“, které mělo nehodě zabránit. Podobná situace se navíc opakovala i ve čtvrtek, když v Žatci projel tutéž návěst rychlík jedoucí z Mostu do Plzně. Událost se obešla bez zranění, trať byla v době šetření incidentu neprůjezdná, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Důvody se vyšetřují.

Tragickou událost z Chodska registrují i německá média. Za jízdu mezinárodního rychlíku mezi stanicemi Furth im Wald a Praha sice zodpovídaly České dráhy a strojvedoucí byl Čech, německý expres ale patří soukromému dopravci Die Länderbahn (spadá pod firmu Netinera, dceřinou společnost italské Ferrovie dello Stato Italiane) a na palubě byli i němečtí pasažéři.

Lukas Iffländer z vedení německého sdružení cestujících v rozhovoru s bavorskou televizní stanicí BR24 řekl, že nehoda ukázala na problémy zastaralého zabezpečení. Dodal, že mnohé současné tratě v Česku by v Německu byly nejpozději v 80. letech zrušeny. „V Německu jsou všechny tratě od roku 2015 povinně vybaveny systémem, který vlak automaticky zabrzdí, pokud projede na červenou. V Česku tomu tak není. Tímto systémem je vybavena jen šestina českých tratí,“ upozornil. 

Trať z Plzně do Mnichova je zatím stále brána jako regionální, SŽ připravuje její rozšíření na dvě koleje, elektrifikaci a moderní elektrický zabezpečovací systém z Plzně do Domažlic. „Dvojkolejku“ chystají také v Bavorsku od hranic ke Schwandorfu. „Zrovna tato trať není ještě dodělaná právě proto, že na německé straně je pokračování z hranice do Schwandorfu velmi problematické,“ reagoval ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).