Zoo v Plzni má jako první v Česku vzácné promyky bažinné, největší žijící mangusty

Plzeňská zoo získala zatím jako jediná v Česku velmi vzácné promyky bažinné, což jsou největší žijící mangusty. Podle zooložky Lenky Václavové je mohou návštěvníci zahrady velmi dobře vidět, protože se rády předvádějí. Promyka má zhruba 60 centimetrů, s ocasem pak klidně i metr. Kromě toho získala plzeňská zoo i samici ovíječe maskovaného. V Evropě jich žije asi jenom deset.

Zoo dostala dospělý pár promyk bažinných před třemi týdny z privátního chovu z Německa. „V Evropě nejsou chované skoro vůbec. Máme je jenom my a, myslím, jednu Magdeburg. Návštěvník tak uvidí raritu,“ uvedla Václavová.

Podle zoo jde o největší z promyk, které na světě žijí, váží až pět kilogramů. „Dorůstá až 60 centimetrů a s ocasem má třeba metr. Je to opravdu veliké zvíře. Všichni známe mangusty a surikaty, které mají okolo kila,“ nastínila.

Kdo si prohlíží koho?

Promyky jsou podle zooložky zvyklé na lidi a jsou vidět. „Ty naše rozhodně nejsou plaché a mají rády návštěvníky, prohlíží si je a jsou rády, že mají zábavu. Je otázkou, zda se návštěvník dívá na mangustu, nebo ona na něj,“ dodala zooložka.

Plzeňská zoo chová hodně druhů těchto malých šelem. Kromě mangust žíhaných ještě trpasličí, dále promyky červené, které jsou proti bažinným poddruhům malé, a pak ještě mangusty tmavé, také zřídka chované. Promyky bažinné žijí opravdu v bažinách. Obývají hlavně centrální část Afriky, protože potřebují vodu. Živí se hlavně vodními živočichy –⁠ raky, šneky a dalšími.

Ovíječ z Indonésie

Nově má zoo také samici ovíječe maskovaného, který se vyskytuje v Indonésii. Leze po stromech tak, že ovíjí kmeny a větve ocasem. „Je to taková obří asijská kuna, má už skoro osm kilo,“ uvedla zooložka. Plzeňská zahrada měla už dříve ovíječe filipínského, který vážil okolo dvou kilogramů. „I když je to gigant, tak na první pohled vypadá obyčejně. Ale když víte, jaký je to unikát, tak to má úplně jiný rozměr,“ dodala.

Ovíječ maskovaný žije vedle velmi populární pandy červené, kterých je v evropských zoo mnoho, ale ovíječů jen asi deset. „Prakticky se je zatím nepovedlo množit, protože jsou v zoo nově,“ řekla Václavová. Ovíječ je také masožravec, ale polovinu stravy má rostlinnou, zejména ovoce a sladší zeleninu.

Zoo už měla dříve pár ovíječů z privátního chovu v Čechách. Samička z Indonésie byla velmi vystresovaná, takže uhynula krátce po příchodu, naopak samec zůstal.  „Sháněli jsme, ale je jich tak strašně málo. Nakonec nám ji darovali kolegové z polského Zamośće, kde žijí dva páry. Další pár je kromě Plzně ještě v Berlíně a ve dvou chovech v Rusku,“ uvedla Václavová.