Jak kontrolovat pravidla v souvislosti s Airbnb? Praha chce, aby úředníky instruovalo ministerstvo

Vedení Prahy chce společně s ombudsmanem jednat s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) o dodržování stavebních předpisů u bytů využívaných ke krátkodobému ubytování přes platformy typu Airbnb. Po MMR chce vytvořit metodický pokyn pro úředníky, jak dodržování pravidel kontrolovat a vymáhat, podle města jsou totiž byty využívány v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.

O jednání s MMR informoval v pátek pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Hana Kordová Marvanová (STAN) a ombudsman Stanislav Křeček. Město už do Poslanecké sněmovny odeslalo několik návrhů úpravy zákona v souvislosti se službou Airbnb.

„Není to už dnes sdílené ubytování, ale stal se z toho normální byznys, který má negativní dopady na rozpočet města a pohodlí starousedlíků a tlakem na cenu má vliv i na zhoršenou dostupnosti bydlení,“ uvedl Hřib.

Podle primátora město nechce bojovat proti sdílenému ubytování jako takovému, ale proti obcházení zákona. „Cílem je tedy nyní vysvětlit MMR, že je rozdíl mezi bydlením a ubytováváním a aby tento rozdíl vysvětlilo dále úřadům,“ dodal.

Centrum se vylidňuje a mizí služby

Masivní využívání Airbnb vede podle Marvanové k vylidňování centra, mizí služby a dochází k obtěžování obyvatel a ohrožení bezpečnosti v domech. Pokud jsou tímto způsobem byty využívány, pak je podle ní zapotřebí, aby stavební úřady posoudily, zda není porušován stavební zákon a zda nedošlo ke změně užívání.

Pokud ke změně dojde, na byt se pak vztahují přísnější pravidla například v souvislosti s protipožární ochranou. „Není možné, aby někdo podnikal s bytem a porušovat stávající právní předpisy,“ řekla.

Vedení hlavního města chce kromě toho zorganizovat také takzvané jednání u kulatého stolu, kam přizve úředníky a odborníky na stavební právo.

S ministerstvem bude jednat také ombudsman. „Obrátíme se na MMR, aby nám vysvětlilo své stanovisko, a budeme chtít zjistit, jaké je postavení stavebních úřadů,“ řekl Křeček. Téma stavebního zákona je druhým nejčastějším tématem, které jeho úřad řeší.

Sněmovnou už prošlo třeba poskytování informací o počtu hostů

Marvanová rovněž řekla, že v případě pronájmů přes platformy dochází ke střetům mezi vlastníky, kteří mají byt pro své vlastní bydlení, a těmi, kteří jej využívají jako investici. „Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ řekla.

Praha už poslancům předložila několik návrhů změn zákona. Prosadila například povinnost on-line platforem poskytovat obcím podrobné informace o počtu hostů za účelem výběru místních poplatků. Dalším návrhem je změna zákona tak, aby byly posílené pravomoce společenství vlastníků i jednotlivých vlastníků bytových jednotek.

Město také prosazuje, aby mohly obce vydávat nařízení, kterým by v případě potřeby mohly regulovat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb na svém území. Tento návrh novely živnostenského zákona čeká na projednání ve sněmovně.