U Potůčků v Krušných horách by mohl vzniknout kamenolom. Ochránci přírody a radnice nesouhlasí

Kamenolom v Potůčkách? (zdroj: ČT24)

Krajinu v okolí Potůčků v Krušných horách zatím rádi vyhledávají turisté. V tamní nenarušené přírodě by ale mohl vzniknout kamenolom. Proti tomuto záměru se staví jak ochránci přírody, tak i místní radnice. Podle ministerstva životního prostředí zatím ale není o stavbě lomu definitivně rozhodnuto.

„Jsme zásadně proti, aby v této lokalitě Krušných hor, kde jsou krásné lesy a horské louky, probíhal podobný projekt,“ zdůrazňuje starosta obce Potůčky Vlastimil Ondra (nez.).

Taky provozovatelé místních podniků mají obavy z prašnosti a hluku nákladních aut, která by v budoucnu mohla obcí projíždět. „Už kvůli ruchu a ani nesouhlasím s provozem a určitě by to narušilo chod obce, i co se týče turistiky,“ konstatuje podnikatelka Petra Nováková.

Dalším argumentem odpůrců kamenolomu je, že téměř polovina ložiskového území je součástí evropsky významné lokality Krušnohorské plató.

„Ministerstvo životního prostředí, které povolení vydávalo, vůbec nepřihlédlo k tomu, že na tom území existuje ochrana životního prostředí,“ říká ředitel společnosti Montanregion Krušné Hory-Erzgebirge Michal Urban.

Ministerstvo se však brání, že záměr těžit ještě není definitivně schválený. „Je možné říct, za jakých podmínek by těžba byla možná tak, aby nenarušovala území,“ uvedl Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Vedení těžební společnosti se ke svému záměru odmítlo pro Českou televizi vyjádřit. Nejprve firma musí získat všechna povolení, teprve poté by mohla začít těžit. Vedení obce doufá, že tomu zabrání.