Danuši Muzikářovou v Brně připomíná pamětní tabulka. Dívku zastřelili při demonstracích v srpnu 1969

Zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů umístili tabulku připomínající Danuši Muzikářovou na bytový dům v Brně, kde před svou smrtí s rodinou bydlela. Jde o součást projektu Poslední adresa, který takto připomíná oběti komunistického režimu. Dívka zemřela v srpnu 1969 při střelbě na demonstraci k ročnímu výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Umístění tabulky na místo poslední adresy Danuše Muzikářové inicioval místostarosta Sokola Brno I a krajský politik Michal Doležel. „Její tatínek léta usiloval o to, aby se našel viník a stanul před soudem, bohužel se to nepodařilo,“ říká Doležel.

Připevnění tabulky se měla původně zúčastnit i sestra Danuše Muzikářové, Jaroslava Juránková, nakonec se ale omluvila. „Události ze srpna 1969 jsou pro ni stále velmi bolestné a živé, je to pro ni velká emocionální zátěž,“ uvedla Edita Jiráková, která projekt Poslední adresa koordinuje.

Projekt Poslední adresa (Danuše Muzikářová)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zastřelili ji zezadu, viník se nikdy nenašel

Osmnáctiletá Danuše Muzikářová byla zastřelena zezadu v srpnu 1969, když se náhodou ocitla na místě, kde lidové milice zasahovaly proti demonstrantům. Je jednou ze dvou brněnských obětí ze srpna 1969, kromě ní byl zastřelen i tehdy sedmadvacetiletý Stanislav Valehrach.

„Často se mluví o číslech, porovnává se, kolik lidí kdy zemřelo. Ale za každým mrtvým je nějaký osobní příběh, v nějaké rodině po něm zůstalo prázdné místo. A v současné době je dobré připomínat si právě tyto příběhy,“ dodává Edita Jiráková.

Pamětní tabulku má v Brně také popravený Josef Robotka

Tabulka je z oceli, s prázdným místem místo portrétní fotografie. V Brně je už druhá, první tabulka připomíná v pasáži Alfa v centru města poslední adresu Josefa Robotky vězněného na Cejlu a popraveného komunisty v roce 1952.

Inspirací projektu Poslední adresa jsou takzvané kameny zmizelých Stolpersteine, které připomínají památku obětí holocaustu. Projekt vznikl v Rusku a jeho iniciátorem je publicista Sergej Parchomenko. Tabulky jsou umisťovány na zdech domů, kde oběti komunistického režimu žily v době svého zatčení.

Česká republika byla po Ukrajině druhou zemí, kam se projekt rozšířil. V současnosti ale už tabulky připomínají oběti komunistických represí i v Moldavsku, Gruzii a Německu.

Jméno Danuše Muzikářové ponese také park

V neděli 17. listopadu se změní jméno parku mezi Roosveltovou ulicí a  Místodržitelským palácemv Brně, nově ponese jméno Danuše Muzikářové. „Chceme tímto gestem uctít památku Danuše Muzikářové a připomínat složitou dobu v historii naší země,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková (ODS).

S návrhem na pojmenování parku po Muzikářové přišla Simona Hradílková symbolicky k letošnímu padesátému výročí tragické události. Nejprve návrh podpořila městská část, pak brněnští radní a nakonec i zastupitelstvo.

Při okupaci vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zemřeli v Brně tři muži. O rok později při demonstracích při ročním výročí zemřela po střelbě na Moravském náměstí Danuše Muzikářová a v Orlí ulici Stanislav Valehrach. Oba mladí lidé mají v místech úmrtí v centru města pietní desky, kam představitelé Brna, kraje a další politici každý rok při výročí okupce pokládají květiny.