Orlová, Lipník nebo Karlovy Vary. Bezdoplatkovými zónami chtějí města zastavit příliv problémových obyvatel

Další města v Česku vyhlašují takzvané bezdoplatkové zóny. Očekávají, že to pomůže zastavit příliv nepřizpůsobivých a problémových obyvatel. Bezdoplatkové zóny nově zavádí například Orlová na Karvinsku. Vyplácení doplatků na bydlení ale nedávno omezily také Karlovy Vary nebo Lipník nad Bečvou. Středočeské Kladno zase muselo jasně vymezit oblasti, které budou bezdoplatkovou zónou, původně totiž taková vyhláška platila v celém městě.

V Orlové na Karvinsku začala vyhláška, která omezuje vyplácení příspěvků na bydlení, platit na konci minulého týdne. Radnice vybrala celkem pět zón, které zahrnují desítky ulic po celém městě, například orlovská část Lutyně je dokonce celá bezdoplatkovou zónou. Podrobný rozpis všech konkrétních adres uvádí město na svých webových stránkách

Vedení města tvrdí, že ve vybraných lokalitách je zvýšený výskyt negativních jevů, jako je například porušování veřejného pořádku, nepříznivé vlivy působící na děti nebo výskyt osob pod vlivem návykových látek. Opatřením chce město navíc v problémových lokalitách snížit počet příchozích obyvatel a bojovat proti takzvanému byznysu s chudobou.  

Podle původních plánů mělo být v Orlové jedenáct bezdoplatkových zón, což znamená, že by šlo o celé město. Ovšem i stávajících pět zón je tak rozlehlých, že pokrývají drtivou většinu Orlové. „My jsme k tomu přistupovali na základě vyhodnocení statistik, v jiných lokalitách nedošlo k té potřebě,“ řekla místostarostka Naděžda Kubalová (Volím Orlovou).

Bezdoplatkové zóny jsou v Moravskoslezském kraji i na dalších místech. Vyhlášky už platí například v Karviné, Frýdku-Místku, Bohumíně nebo v nejlidnatějším ostravském obvodu Jih. Dvě bezdoplatkové zóny plánuje také městská část Slezská Ostrava. 

Ve Varech jenom jedna ubytovna

Bezdoplatkovou zónu nedávno vyhlásily také Karlovy Vary, jde však jenom o jednu konkrétní adresu, která se týká problémové ubytovny. „Jedná se o ubytovnu Tygr na Moskevské ulici. Problémy tam dlouhodobě zaznamenávala státní policie, městská policie, sociální odbor i občané, kteří sepsali i petici,“ řekl náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

Vietnamský majitel ubytovny podle vedení města nerespektoval jeho výzvy a lidé, kteří jsou v objektu ubytovaní, údajně opakovaně narušovali sousedské soužití. Schválením vyhlášky se Karlovy Vary připojily k dalším městům v kraji jako Ostrov, Cheb, Aš nebo Chodov.  

Lipník: Nejvíc problémů v centru

Na konci července začala bezdoplatková zóna platit i v několika ulicích v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Radnice si totiž nechala zpracovat analýzu, ze které vyplynulo, že k šedesáti procentům všech přestupků dochází právě v centru města, kde přitom žije jen osm procent obyvatel. 

Označení bezdoplatková zóna tak nově nese například Náměstí TGM nebo ulice Křížkovského, Palackého, Losertova nebo Hvězdní. Město už v minulosti vyhláškou zakázalo hazard v centru města, přesupků a trestných činů však nijak výrazně neubylo. 

Opatření této povahy doporučila kvůli problémům i policie.
Ondřej Vlček
místostarosta Lipníku nad Bečvou

Celé město bezdoplatkovou zónou? To nelze, tvrdí kraj

Vyhlášku, která omezuje vyplácení příspěvků na bydlení, muselo nedávno upravit Kladno. Radnice totiž původní vyhláškou určila, že bezdoplatkovou zónou bude celé město, to ale podle Středočeského kraje není možné a toto opatření zrušil kvůli chybějícímu stanovení problémových míst. 

Kladno si tak nechalo zpracovat analýzu, na základě které vybralo lokality, kde nebude nově přištěhovaným lidem vyplácet příspěvky. Nová vyhláška se týká lokalit Kladno-střed, Habešovna, Petra Bezruče a Nové Kladno. „V těchto místech se potýkáme se všudypřítomnými alkoholovými a drogovými excesy a závislostmi,“ uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Kvůli přetrvávajícím problémům se zóny rozšiřují

Některá města, která už s bezdoplatkovími zónami zkušenosti mají, postupně vymezené lokality rozšiřují. K tomu přistoupil například Liberec, kde se bezdoplatková zóna rozšířila o dvě budovy ve Vojanově ulici na Františkově. Opatření se přitom donedávna vztahovalo jenom na jeden dům v této ulici. Podle vedení města všechny tři domy často slouží jen jako takzvaná přestupní stanice pro lidi čerpající sociální dávky.

„Od rozšíření zóny si slibuji alespoň mírné zlepšení velmi nepříznivého stavu ve Vojanově ulici, kterou považuji dlouhodobě za nejvíce sociálně zatíženou oblast ve městě a sousedsky trvale neudržitelnou,“ uvedl liberecký náměstek pro sociální oblast Ivan Langr (SLK). 

Bezdoplatkové zóny na jaře rozšířil i Děčín, a to v částech Boletice a Staré město. „Bezdoplatkové zóny jsou pouze součástí tlaku, který vyvíjíme na nepřizpůsobivé občany, tedy na občany, kteří žijí z dávek, páchají trestnou činnost, znečišťují své okolí,“ řekl děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO). Připomněl, že opatření se týká pouze nově uzavíraných smluv, na stávající nájemníky vliv nemá. 

Jako první v Česku omezilo vyplácení doplatků na bydlení město Sokolov, už v roce 2017. Podle jeho vedení se situace ve městě díky tomu zčásti zlepšila, opatření částečně zamezilo dalšímu stěhování nových nepřizpůsobivých obyvatel do města.