Jedenáct výrobců pervitinu dostalo tresty od pěti do dvaceti let vězení. Drogy vařili v hale v Karviné

Krajský soud v Ostravě poslal do vězení českou větev mezinárodní skupiny výrobců pervitinu. Jedenáct lidí, kteří drogu vyráběli v pronajaté hale v Karviné, dostalo od pěti do dvaceti let. Obžalovaní si prodejem pervitinu vydělali za tři čtvrtě roku zhruba 65 milionů korun, týdně dokázali vyrobit asi padesát kilogramů drogy. Obžalovaní se proti verdiktu mohou ještě odvolat.

Jeden z vietnamských kurýrů dostal nejvyšší možný trest, a to dvacet let vězení. Výrazně nižší tresty mají dva obžalovaní z Karviné, kteří se na rozdíl od ostatních během vyšetřování policistům přiznali, soud je poslal do vězení na šest let. Nejnižší pětiletý trest dostala přítelkyně jednoho z obžalovaných.

„Soud o vině obžalovaných přesvědčilo velké množství provedených důkazů, zejména se jednalo o listinné důkazy, výslechy svědků a obžalovaných,“ řekla mluvčí ostravského krajského soudu Klára Krystynová. 

Celkem jedenáct lidí vyrábělo pervitin v jedné z hal v Karviné, kterou si pronajali a proměnili v laboratoř. Každý týden se jim podařilo vyrobit až padesát kilogramů drog, které poté prodali za zhruba patnáct milionů korun. Moravskoslezští policisté je sledovali devět měsíců. 

V poutech skončili i lékárníci

Informace o mezinárodní skupině výrobců pervitinu získali polští kriminalisté. Zjistili, že lékárníci ve městě Přemyšl na jihovýchodě Polska prodávali měsíčně desítky tisíc tablet s pseudoefedrinem, ze kterého se pervitin vyrábí. „Byli zadrženi majitelé lékáren, které jsou v Podkarpatském vojvodství,“ řekl už dříve velitel tamních policistů Kamil Bracha. 

Tablety, které kurýři nakoupili v Polsku, později odvezli na Slovensko, kde je rozdrtili na prášek. Ten poté převáželi do varny v Karviné, kde se postupně měnil v tvrdou drogu. Hotový pervitin mířil do severních Čech ale také do Německa, kde se kilo drogy prodávalo za půl milionu korun. 

Podle redaktora ČT Jiřího Loučky se pervitin v Německu prodává za trojnásobnou cenu než v České republice. Velká policejní akce se rozběhla v srpnu 2017 a během 24 hodin policisté zatkli v Česku, Polsku, na Slovensku a Ukrajině skoro padesát lidí.