Nejen pieta, ale i vzdělávání. Památník ticha na nádraží Bubny má být hotov v roce 2021

Z nádraží Praha-Bubny bude Památník ticha, stavba by mohla začít ještě letos (zdroj: ČT24)

Praha vypíše výběrové řízení na zhotovitele Památníku ticha na nádraží Praha-Bubny v Holešovicích, odkud vyjížděly nacistické transporty s pražskými Židy do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů, v roce 1945 při odsunu pak pražští Němci. Architektonickou podobu bude mít na starosti studio ARN, které vyhrálo soutěž. Stavba za 150 milionů korun by mohla začít letos, dokončena má být v roce 2021.

Moderní památník nemá být jen pietním prostorem jako připomínka židovských transportů, ale i jako prevence pro příští generace. Kromě stálé expozice má vzniknout i prostor pro sezonní projekty a vzdělávací centrum. Akce se budou věnovat nejen antisemitismu, ale také třeba xenofobii.

„U nás není systematická prevence proti současným projevům antisemitismu a neonacismu, to se musí změnit,“ říká iniciátor projektu Pavel Štingl, filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha.

Dodavatel stavby by měl být vybrán ještě letos a ke konci roku by mohl zahájit práce, dodal. Předpokládané náklady na vybudování památníku a expozic činí zhruba 150 milionů korun. Na financování se podílí pražský magistrát a ministerstvo kultury. 

Brána nenávratna zůstane

V současnosti už u nádraží stojí dílo Aleše Veselého Brána nenávratna, které má podobu vztyčených kolejí a které odkazuje k transportům. Dílo má být zachováno i při přestavbě, týká se to i dalších prvků v objektu a jeho okolí. Konzervována bude odjezdová hala, peron a schodiště, které vede napříč celou stavbou. Historické fasády se také stanou exponáty.

„Chtěli jsme vytvořit stavbu, která bude uzavřená, která bude ztělesňovat strnulé mlčení, které se v Praze rozhostilo, když probíhaly deportace,“ řekl spoluautor architektonického návrhu Michal Krejčík. Proto budou okna zaslepena betonovými odlitky historických oken. Budova bude asi o metr a půl vyvýšena a bude na ni nasazena nástavba. Ve vrchní části bude 50 metrů dlouhý světlík. 

Každoročně se koná Bubnování pro Bubny

S myšlenkou přebudování nádraží na Památník ticha přišel Štingl už před několika lety. Na místě od roku 2015 pořádá akci Bubnování pro Bubny i další akce. Zahájil také vysílání rozhlasové stanice Bubny.

Hlavní město získalo budovu nádraží do dlouhodobé zápůjčky od Správy železniční dopravní cesty. Svému původnímu účelu už totiž neslouží, i když vlaky okolo budou projíždět dál. „Dojde k vybudování zcela nové výpravní budovy, která bude v blízkosti stanice Vltavská,“ uvedla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. 

Objekt nyní spravuje Památník Šoa Praha. Do budoucna by však měla vzniknout nová instituce, která by Památník ticha provozovala. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) řekl, že by si přál, aby to byla politicky zcela nezávislá instituce. Nemělo by se tak jednat například o příspěvkovou organizaci. „Hledáme vlastně formu veřejnoprávní instituce. Ten zákon tady na to není vůbec vhodný, ale jasně se ukazuje, že to chybí,“ uvedl Štingl.