Památník v Letech se poprvé otevře studentům. Prohlídky přiblíží téma romského holocaustu

Studenti budou moci poprvé navštívit bývalý koncentrační tábor v Letech u Písku. Projdou si prostor bývalého vepřína, na jehož místě je naplánovaná výstavba památníku, a který doposud není veřejnosti přístupný.

Muzeum romské kultury (MRK) připravilo výukový program, do kterého se budou moci přihlásit školy z okolí. Lektoři přiblíží téma romského holocaustu vzpomínkami pamětníků a dobovými materiály.

„Žáci se budou pohybovat po celém areálu – na pietním místě i v areálu vepřína. Interaktivním způsobem se budou dozvídat o historii místa, romském holocaustu a jeho začlenění do kontextu druhé světové války. Budeme pracovat s dobovými záznamy a dokumenty. Jedním z výstupů bude i samostatná tvůrčí práce žáků,“ popisuje mluvčí MRK Lucie Horáková program pilotního projektu Místo paměti - pamět místa. Pozvánky školám MRK rozešle v průběhu příštího týdne.

Prohlídky se konají v termínech od 21. do 24. května a 11.–14. června. Určené jsou zatím pro školy z blízkého okolí, pokud ale kapacita nebude naplněna, mohou se hlásit i školy odjinud.

„S těmito konkrétními programy – pokud se osvědčí – chceme pokračovat zase na podzim, dokud to bude možné, tedy do doby, než dojde ke zbourání vepřína. Nový program se pak bude tvořit až na základě nové podoby pietního místa,“ uvedla Lucie Horáková.

Areál, ve kterém v letech 1942–1943 stával tzv. cikánský tábor Lety u Písku, se dostal pod správu Muzea romské kultury počátkem loňského dubna. Ještě do jara 2018 zde fungoval velkokapacitní vepřín. Stát ho v roce 2017 odkoupil za 450,8 milionu korun od firmy Agpi.

Vláda uvolnila 111 milionů korun na demolici vepřína a následnou výstavbu památníku romského holocaustu. Podle historiků prošlo táborem v Letech od srpna 1942 do května 1943 1308 Romů, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět stovek bylo odvezeno do Osvětimi.