Děkanem Lékařské fakulty v Ostravě má být Arnošt Martínek. Vláda dvou děkanů se uzavírá

Děkanem Lékařské fakulty v Ostravě se má stát Arnošt Martínek. Novou volbou děkana by se měla uzavřít problematická éra vlády dvou děkanů, která zkomplikovala i vztahy fakulty s Fakultní nemocnicí Ostrava.

Martínka, který už před časem fakultu vedl a po sporné personální situaci rezignoval, podpořil ve středeční volbě akademický senát fakulty. Definitivní slovo bude mít rektor Jan Lata, jemuž akademický senát výsledek svého rozhodnutí předkládá a rektor pak rozhoduje o jmenování, řekl mluvčí univerzity Adam Soustružník.

Martínkovi dali senátoři přednost před druhým kandidátem, kterým byl vedoucí katedry kraniofaciálních oborů a přednosta Otorinolaryngologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Pavel Komínek. Od akademiků původně vzešly tři návrhy na děkana, ale prorektor pro rozvoj Roman Hájek z volby odstoupil. Rozhodovalo se tak mezi Komínkem, který získal podporu tří senátorů, a Martínkem, pro něhož hlasovalo 15 členů Senátu.

Dvojvládí po rozhodnutí soudu

Martínek se v minulosti do čela fakulty dostal poté, co akademický senát fakulty kvůli výhradám odvolal v roce 2016 tehdejšího děkana Pavla Zonču. Ten ale s odvoláním nesouhlasil, zpochybnil tehdejší složení akademického senátu a obrátil se na soud.

Se svými výhradami uspěl, a v létě se tak najednou fakulta ocitla v situaci, že soudním rozhodnutím byl děkanem znovu Zonča a zároveň už ve funkci působil i Martínek. Fakulta tak měla děkany fakticky dva.

Rektor ve snaze situaci vyřešit v létě předběžným opatřením zakázal Zončovi funkci děkana vykonávat. Zonča ale soudně napadl i toto předběžné opatření a opět uspěl. Rektor proto později rozhodl, že než se spor vyřeší, postaví předběžným opatřením mimo funkci Martínka, který nakonec ale na svou funkci rezignoval.

Zončovi pak ke konci října vypršel původní mandát. Vedení univerzity se proto počátkem listopadu dočasně ujal rektor Lata a byly vypsány nové volby.

Zonča měnil poměry ve FNO

Zončův návrat výrazně ovlivnil i dění ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zonča bývá spojován s bývalým ředitelem ostravské fakultní nemocnice Evženem Machytkou, který před časem odstoupil. Společně stáli za personálními změnami v nemocnici, při nichž byli v krátké době odvoláni čtyři přednostové, mezi nimi byl i Martínek coby přednosta interní kliniky.

Odvolání přednostů ale musí podepsat společně právě ředitel a děkan fakulty. S postavením Zonči v čele fakulty a jeho rozhodnutími vůči nemocnici univerzita nesouhlasila. Vztahy mezi nemocnicí a fakultou se za fungování Zonči s Machytkou výrazně zhoršily.