Silné bouřky bičují Česko, v Brtnici na Jihlavsku voda zatopila desítky domů

Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silnými bouřkami se v pátek večer na mnoha místech republiky naplnilo. Hasiče v řadě krajů zaměstnaly zaplavené sklepy nebo popadané větve a stromy. V Brtnici na Jihlavsku voda zatopila desítky domů. Kvůli vydatnému dešti může dojít i k vzestupu hladin menších toků.

Voda při pátečních přívalových deštích vytopila dvě desítky domů v Brtnici na Jihlavsku. Voda a bahno se dostaly do obytných prostor, v místní části Příseka jsou zatopené hlavně sklepy, uvedla starostka Brtnice Miroslava Švaříčková. Dodala, že z preventivních důvodů byli evakuováni lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka.

„Teď to vypadá dobře, vodu, kterou bylo možné z rybníků upustit, jsme upustili. Snad už se nic nevrátí. Z preventivních důvodů jsme ale požádali lidi pod Zámeckým rybníkem, aby nespali doma,“ řekla starostka. Obec jim nabídla azyl, ale ubytovali se u příbuzných. Lidé z Jestřebí, kterým dům zavalilo bahno, budou podle starostky nocovat v obecní ubytovně.

Podle starostky byla situace nejhorší právě v Jestřebí. „Bylo to hrozně silné, zřejmě by se tomu nijak předejít nedalo,“ uvedla. Všechny hráze rybníka nápor vody ustály. „Poldry postavené nemáme, zdá se, že nás zachránily právě rybníky. Žádná z hrází se neprotrhla,“ řekla.

Škody budou nejen na soukromém, ale i na obecním majetku. Starostka počítá zejména s poničenými silnicemi. Jeden z členů osadního výboru upozornil, že místní rybník byl jen před několika dny zkolaudován a má zcela novou hráz. Brtnicí protéká stejnojmenná řeka. Se všemi místními částmi má obec přibližně 3700 obyvatel. 

Hasiči zasahují v dalších oblastech

V Ústeckém kraji hasiči už evidují desítky výjezdů kvůli přívalovým dešťům. Zasahují zejména na Chomutovsku, Teplicku a Děčínsku. Podle meteorologů napršelo v kraji místy až 40 milimetrů srážek za hodinu.

Hasiči nejčastěji odčerpávají vodu ze sklepů a silnic. Déšť částečně zatopil nákupní zóny v Chomutově a v Teplicích. V děčínské čtvrti Bynov nešla kvůli požáru trafostanice několik desítek minut elektřina.

V Olomouckém kraji vyjížděli hasiči odpoledne a v podvečer zhruba k deseti událostem. Čerpali vodu ze sklepů, uklízeli silnice a odstraňovali spadlé stromy. Bouřky v kraji se ale obešly bez větších komplikací.

ČHMÚ vydal varování před povodněmi. Platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský kraj a Vysočinu. Důvodem je fakt, že v těchto oblastech už v minulých dnech vydatně pršelo, a vodou nasycená půda už proto není schopná přívaly vody vsakovat.

„Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků od pátečního odpoledne do sobotního rána poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích,“ uvedli meteorologové.

„V závislosti na spadlých srážkách může docházet k přechodným vzestupům hladin na malých a středních tocích na celém území ČR,“ varují. Přívalové srážky mohou velmi rychle rozvodnit malé toky a suchá koryta, zatopit sklepy či podemlít cesty a silnice.

Bouřky se vyskytovaly už od brzkých ranních hodin na Šumavě. Od jihozápadu se pak posouvaly nad celé území Čech. Stejným směrem budou také odcházet. Večer a v noci by se měly uklidňovat, a to nejdřív na jihozápadě země, a potom i v dalších oblastech.

V sobotu by bouřky měly být už jen ojedinělé, nejčastěji na severu a severovýchodě. Teplota mírně poklesne na 23 až 27 stupňů Celsia. V neděli by mělo být podobně jako v sobotu.