Silný vítr shazoval střechy a zastavil vlaky. Stovky domácností byly bez proudu

Přes Česko se zřejmě přehnaly dvě bouře zvané derecho (zdroj: ČT24)

Přes Česko se přehnal další pás silných bouřek, v noci na pátek nejvíc potrápily Moravu. Popadané stromy například zastavily vlaky v koridoru z České Třebové na Moravu a na východě země přerušily dodávky elektřiny do stovek domácností. Kromě větru a deště navíc poničil nejméně 15 rodinných domů na Kroměřížsku údajně i kulový blesk. V celém Česku měli hasiči kvůli následkům bouřek přes 700 výjezdů, bouřky navíc zlobí i během pátečního odpoledne a večera.

Vyjma západu Čech budou bouřky během pátku po celé republice, uvedli meteorologové. Velmi silné bouřky se očekávají opět na východě republiky, přívalový déšť může zvednout hladiny menších toků. Mezi  08:00 a 14:00 napršelo na jihu středních Čech a v jižních Čechách místy až 50 litrů vody na metr čtvereční a stouply hladiny malých toků. Na Moravě a ve Slezsku bylo navíc velmi teplo, rtuť teploměru vystoupala nad 31 stupňů Celsia. 

Podle ČHMÚ se přes Česko zřejmě přehnaly dvě bouře zvané derecho. Jde o větrnou bouři způsobující škody a rychle postupující v pásu o délce alespoň 400 kilometrů.

Bouře postupující v noci na čtvrtek z Rakouska přes Moravu do Polska způsobila škody v pásu přes 700 kilometrů. Druhá bouře vznikla nad Itálií a cestou přes Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko, Moravu a Polsko byl pás škod přes 600 kilometrů.

V Česku se v posledních letech vyskytují v průměru dvakrát do roka. Pokud se předběžné zjištění meteorologů potvrdí, bude to letos třetí a čtvrté derecho.

Hlavní koridor stál asi hodinu a půl

„Od 22. hodiny do 7. hodiny ranní vyjeli hasiči v souvislosti s bouřkami k 710 událostem. Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení, na autech a cyklostezkách,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Nejvíce událostí bylo podle ní v krajích Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém a na Vysočině.

Provoz vlaků na hlavní trati z České Třebové na Moravu stál ráno zhruba hodinu a půl. Obnoven byl v 7:10. Po noční bouřce bylo porušeno trakční vedení a zabezpečovací zařízení ve stanici Třebovice v Čechách. Zpoždění nabíraly i desítky vlaků směrem na Prahu. 

Komplikace na železnici způsobily bouřky i v pátek večer: doprava byla přerušena na několika místech v Královéhradeckém kraji. V Petrovicích na Rychnovsku najel vlak do stromu v kolejišti. „V té době se ve vlaku nacházelo asi padesát cestujících, nikdo z nich nebyl zraněn,“ uvedl mluvčí.

Komplikace byly i na silnici: v Adamově na Trutnovsku spadl strom před projíždějící sanitní vůz, ale místním občanům se podařilo kmen odstranit ještě před příjezdem hasičů a sanitka tak mohla projet. Před šestou hodinou odpoledne spadl strom na stojící linkový autobus v Radči u Úpice.

Hasiči kvůli počasí evidovali přes 700 zásahů
Zdroj: ČTK

V Bohuslavicích na Náchodsku poškodila smršť velké množství domů

Větrná smršť, která se v podvečer přehnala Bohuslavicemi na Náchodsku, poškodila velké množství střech domů v obci. Ničila také stromy, ale například i autobusové zastávky. „Aktuální odhad řídícího důstojníka hovoří až o třetině z celkového počtu domů v obci, které byly vichřicí poškozeny,“ uvedl mluvčí královéhradeckých hasičů Ondřej Sezima. Hasiči zatím neodhadli rozsah škod, které v obci živly způsobily.

Počasí zaměstnalo hasiče v celém Královéhradeckém kraji: od pátečního poledne do 20:00 evidovali zhruba 200 zásahů. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn.

Hasiči s následky silné bouře bojovali také na dalších místech na Náchodsku, například na silnici z Brzic do Prorub několik hodin odstraňovali popadané stromy a zachránili z uvízlého automobilu dvě tělesně handicapované osoby.

Bouře během odpoledne zasáhla také Královéhradecko či Rychnovsko. „Už po poledni zasahovali hasiči na kraji lesního porostu v Kostelci nad Orlicí, několik stromů zde popadalo a hrozily i pády dalších. Na místo se dostavil pracovník správy lesů a hasiči po dohodě s ním asistovali při uzavírání celé oblasti pro veřejnost,“ dodal Sezima.

Severomoravští hasiči měli 131 zásahů

V noci na pátek zaznamenali moravskoslezští hasiči na 131 výjezdů. Nečastěji odstraňovali spadlé stromy a větve, sdělil jejich mluvčí Petr Kůdela. Podobná situace nastala i v noci na čtvrtek. To evidovali 150 výjezdů. 

Výjezdy profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli nočním bouřkám pokračovaly i po dnešním poledni. Od čtvrtečního rána je v rámci celého kraje evidováno 315 výjezdů, z toho od včerejšího večera, kdy bouřky přišly do Moravskoslezského kraje opět, zhruba 160 výjezdů. Například dopoledne museli hasiči odstraňovat větrem poškozenou část střechy kulturního domu v Jeseníku nad Odrou.

Největší problémy zaznamenali v noci na pátek hasiči na Opavsku, kde vyjížděli dvaasedmdesátkrát. Na Bruntálsku a Novojičínsku mají na kontě okolo dvaceti zásahů. V Ostravě, na Karvinsku a Frýdecko-Místecku pak v rozsahu od tří po sedm výjezdů.

„Opět šlo v drtivé většině především o odstraňování nebezpečných stromů z nejrůznějších míst, kde se pohybují lidé,“ řekl Kůdela.

Olomoucko: Vichr lámal stromy

V Olomouckém kraji byly v pátek v noci a časně ráno další silné bouřky, kvůli kterým hasiči zasahovali u 90 událostí. Naštěstí vítr lámal pouze stromy, které nikoho nezranily, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Už ve čtvrtek Olomoucký kraj zasáhly dvě vlny bouřek a hasiči evidovali bezmála dvě stovky výjezdů.

Bouřky krátce po půlnoci udeřily na Olomoucku a Šumpersku. Hasiči tam během následujících šesti hodin vyjížděli k popadaným stromům a větvím na komunikacích, drátech elektrického vedení, autech a cyklostezkách. „Na několika místech popadaly stromy i na železniční tratě,“ upozornila Hacsiková. 

Silný nárazový vítr a bouřky v Olomouci:

Kvůli překážce na trati byl v pátek časně ráno podle internetových stránek Českých drah zastaven provoz například na železniční trati z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem, kde cestující vozí náhradní autobusy.

V noci zasahovali hasiči pouze u jedné poškozené střešní krytiny. „V Šumperku silný vítr poškodil plechovou střechu. Hasiči spadlé kusy plechu posbírali a střechu zajistili,“ uvedla Hacsiková, podle které v terénu stále zasahují desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. „Podle dostupných informací nebyl při událostech nikdo zraněn,“ podotkla.

Ve čtvrtek se bouřky Olomouckým krajem prohnaly ve dvou vlnách. První zasáhla Olomoucký kraj časně ráno a zastavila dopravu na hlavním koridoru. Kvůli popadaným stromům byla ve čtvrtek časně ráno neprůjezdná například dálnice D35 z Mohelnice do Olomouce. V podvečer pak další bouřky zasáhly zejména Přerovsko.

  • Bez proudu se po bouřkách ocitly stovky domácností na východě republiky, sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Není to kalamitní stav,“ řekl. Jde hlavně o Olomoucký, Královéhradecký a Pardubický kraj.
  • V posledně jmenovaném museli energetici po bouřkách odstraňovat v kraji deset poruch na vedení vysokého napětí a desítky na nízkém napětí. „Bez proudu bylo asi 5 tisíc domácností,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Nejpostiženější byly okresy Svitavy a Ústí nad Orlicí.
  • Společnost E.ON eviduje po nočních bouřkách a silném větru 64 poruch na vysokém napětí a 160 na nízkém napětí, číslo se bude měnit. „Nejvíce poruch bylo okolo půlnoci, kdy bylo rázem 110 tisíc odběratelů bez dodávky elektrické energie,“ uvedla mluvčí společnosti Božena Herodesová. K osmé hodině ranní už bylo bez dodávek pouze 10 tisíc odběratelů.

Včerejší a páteční bouřky v Olomouckém kraji lámaly stromy a větve nejen u silnic a železnice, ale i v lesích. Na Litovelsku natáčel Martin Laštůvka:

Jihomoravští hasiči ohlásili přes 300 výjezdů

Hasiči v Jihomoravském kraji registrují od čtvrtečních 17:00 hodin do pátečního rána přes 350 výjezdů kvůli bouřce. Je to extrémní počet, v největším shonu dispečeři vysílali jednotku každých deset vteřin, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj většinu událostí tvořily popadané stromy, někde byly i poškozené střechy. Nikdo ale nebyl zraněn.

Větší počet výjezdů mají i energetici a na brněnském letišti musela kvůli počasí v Bratislavě a ve Vídni mimořádně přistát dvě letadla, která nemohla přistát v cílové destinaci. Zhruba hodinu a půl se zdrželo v Brně letadlo mířící z Birminghamu do Bratislavy, stejnou dobu i letadlo z Kolína nad Rýnem do Vídně. „Odletěla poté, co se zlepšilo počasí na cílovém letišti. Provozu na našem letišti se počasí nijak nedotklo,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pichalová.

Hasiči vyjížděli kvůli počasí ve všech okresech Jihomoravského kraje. „Číslo není konečné, protože k dalším událostem míříme i teď ráno,“ uvedl Mikoška.

Bouřka se krajem prohnala v noci, ráno už nepršelo a místy začíná svítit slunce. Nejhorší situace byla podle Mikošky kolem půlnoci, kdy dispečeři vysílali do terénu jednotku zhruba každých deset vteřin, postupně se časový rozestup navyšoval.

Hasiči však většinou řešili popadané stromy na komunikacích. „Některé spadly třeba na auta, ale neregistrujeme žádné zranění. Sem tam byla nějaká poškozená střecha a v některých případech jsme čerpali vodu. Byla to extrémní noc, ale už jsme zažili i takové,“ dodal Mikoška.

Na Zlínsku nespíš řádil kulový blesk

Hasiči ve Zlínském kraji zaznamenali kvůli večerním a nočním bouřkám doprovázeným silným větrem zhruba 80 výjezdů. Odstraňovali především popadané stromy a větve ze silnic a poškozené střechy domů. Při žádné z událostí nebylo hlášeno zranění osob, řekl mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček. Vůbec nejzávažnější situace podle něj panovala v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. Škody zde půjdou do milionů korun, řekl starosta města Pavel Horák (nez.).

Bouřka zasáhla Morkovice-Slížany ve čtvrtek kolem 23:30. „Trvalo to tak pět minut. Dvě střechy jsou úplně pryč, ty zmizely. Dalších asi 13, 14 je v různém stupni poškození, včetně štítů mezi domy. Škody, které tady jsou, to opravdu vypadá buď na nějaké lokální tornádo, nebo na kulový blesk,“ sdělil Horák.

Většina poškozených domů stojí v ulici Svatopluka Čecha. O část střechy přišel například Vladimír Prudík, podle kterého město skutečně zasáhl kulový blesk. „Vypadalo to jako ohnivá koule. Najednou to vylítlo do baráku paní Klimkové z jedné strany, vyletělo to druhou stranou ven a přímo do našeho baráku. Zlomilo nám to dva trámy. Mezitím se ozvala další rána a spadla střecha ještě sousedovi naproti,“ uvedl Prudík.

Vlivem silného větru zde došlo k poškození asi 15 střech rodinných domů, potrhání drátů elektrického napětí a pádu velkého počtu stromů. V jednom případě bylo nutné ve spolupráci se starostou obce zajistit také náhradní ubytování starší osobě.
Pavel Řezníček
mluvčí zlínských hasičů

Ve Slavkově pod Hostýnem na Kroměřížsku pak zůstali po pádu stromu před vchod uvězněni uvnitř chatky dva dospělí s dětmi. Ven jim pomohli až přivolaní hasiči s motorovou pilou.

Bouřky zasáhly celý Zlínský kraj. První událost byla nahlášena ve čtvrtek v 17:58. Do pátečních 7:00 napočítali hasiči asi 30 výjezdů na Kroměřížsku, zhruba 20 na Uherskohradišťsku a Zlínsku a necelých deset na Vsetínsku.

Na Vysočině gradovala bouřka po půlnoci

Na Vysočině zasahovali hasiči kvůli bouřkám v noci na pátek na více než 70 místech, nejvíce výjezdů měli na Třebíčsku a na Žďársku. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které spadly na silnice. Všechny události se obešly bez zranění osob, poznamenala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Nejvíce problémů bouřka způsobila v prvních třech hodinách po půlnoci.

S příchodem ranních hodin se situace na Vysočině začala uklidňovat a v průběhu rána řešili hasiči jen ojedinělé případy.
Petra Musilová
mluvčí krajských hasičů

Na Třebíčsku zasahovali hasiči na 48 místech. Popadané stromy odstraňovali kupříkladu u Jinošova, Kramolína, Náměště nad Oslavou a Rouchovan. Ve Slavěticích čistili vozovku od nánosu bahna a čerpali vodu ze sklepa rodinného domu. V Kralicích nad Oslavou spadl strom na osobní auto. Před půlnocí likvidovaly dvě jednotky hasičů požár stromu v Ratibořicích.

V okrese Žďár nad Sázavou měli hasiči 24 výjezdů, kvůli popadaným stromům zasahovali mimo jiné u Jimramova, Křižanova, Heřmanova a Blažkova.

Vlaky na Pardubicku stály

V Pardubickém kraji byla silnými větry a bouřemi zasažena zvláště východní část regionu, Orlickoústecko a Svitavsko, uvedli krajští hasiči.

Stromy na silnici hasiči odstraňovali například v Letohradu, Újezdu u Chocně, Ústí nad Orlicí nebo Vysokém Mýtě. V Březinkách na Svitavsku odřezávali nakloněné větve a stromy nad tratí, na předměstí Svitav káceli nakloněný strom zasahující do chodníku.

V Moravanech na Pardubicku museli zabezpečit místo, kde spadly dráty vysokého napětí. Ve Svitavách Lačnově spadl strom na osobní vůz, událost se obešla bez zranění. Na předměstí Moravské Třebové bouřka strhla plechové konstrukce na komunikaci.

Kromě potíží na železničním koridoru z České Třebové směrem na Moravu strom spadlý na trať také přerušil dopravu na trati Ústí nad Orlicí – Štíty v úseku Červená Voda – Mlýnický Dvůr.

Kvůli nahnutému sloupu trolejového vedení byl rovněž zastaven provoz v úseku Lichkov–Miedzilesie, kde byla zavedena náhradní autobusová doprava. Porucha zabezpečovacího zařízení omezila provoz ve stanici Svitavy.