Bouře ničila domy v Morkovicích. Lidé viděli kulový blesk

V obci Morkovice-Slížany na Kroměřížsku se v noci podle místních obyvatel prohnal kulový blesk. Poškodil patnáct domů, v obci nešla kvůli silnému větru ani elektřina. Bouře trvala asi pět minut.

Podle místních se kulový blesk velký v průměru patnáct centimetrů prohnal dvěma ulicemi v Morkovicích-Slížanech. Poškodil střechy patnácti domů. Silný vítr navíc poškodil i dráty elektrického vedení.

Bouřka zasáhla město ve čtvrtek kolem 23:30. „Trvalo to tak pět minut. Dvě střechy jsou úplně pryč, ty zmizely. Dalších asi 13, 14 je v různém stupni poškození, včetně štítů mezi domy. Škody, které tady jsou, to opravdu vypadá buď na nějaké lokální tornádo, nebo na kulový blesk,“ řekl starosta Pavel Horák.

Většina poškozených domů stojí v ulici Svatopluka Čecha. O část střechy přišel například Vladimír Prudík, podle kterého město skutečně zasáhl kulový blesk. „Vypadalo to jako ohnivá koule. Najednou to vylítlo do baráku paní Klimkové z jedné strany, vyletělo to druhou stranou ven a přímo do našeho baráku. Zlomilo nám to dva trámy. Mezitím se ozvala další rána a spadla střecha ještě sousedovi naproti,“ uvedl Prudík.

O kulovém blesku hovoří i Martin Adamčík, který jeho řádění v ulici pozoroval z balkonu svého domu. „Viděl jsem, jak to jiskří a jak kolem letěl kulový blesk. Měl tak 12 centimetrů. To byl mžik, bylo to, jak kdyby někdo odrazil tenisák, který proletěl do vedlejšího baráku,“ řekl Adamčík.

Hasiči označili Morkovice za nejvíce poškozenou obec na Zlínsku. „Vlivem silného větru zde došlo k poškození asi 15 střech rodinných domů, potrhání drátů elektrického napětí a pádu velkého počtu stromů. V jednom případě bylo nutné ve spolupráci se starostou obce zajistit také náhradní ubytování starší osobě,“ řekl mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

Ve Slavkově pod Hostýnem na Kroměřížsku zůstali po pádu stromu před vchod uvězněni uvnitř chatky dva dospělí s dětmi. Ven jim pomohli až přivolaní hasiči s motorovou pilou.

Bouřky zasáhly celý Zlínský kraj. První událost byla nahlášena ve čtvrtek v 17:58. Do pátečních 7:00 napočítali hasiči asi 30 výjezdů na Kroměřížsku, zhruba 20 na Uherskohradišťsku a Zlínsku a necelých deset na Vsetínsku.

Kvůli popadaným stromům byla uzavřena plavba na Baťově kanále.

Události: Jak a kdy vzniká kulový blesk? (zdroj: ČT24)