Kulový blesk: přírodní úkaz, který mnozí označují za UFO

Kulový blesk je vzácný přírodní jev vyskytující se při bouřce. Mívá tvar bílé, žluté nebo červené koule o průměru od několika centimetrů po více než metr. Pohybuje se vodorovně a oproti běžným bleskům velice pomalu, rychlostí jen několik metrů za vteřinu. Díky tomu ho lze i dlouho pozorovat, někdy dokonce i jednu minutu.

První zmínky o kulovém blesku pochází už ze středověku. Věda ale jeho existenci až do 80. let 20. století spíše popírala, protože se ho nepodařilo spolehlivě vyrobit v laboratoři. Odborníci se navíc mohli spoléhat jen na očité svědky, kteří popisovali různě veliké barevně zářící koule.

Tajemná koule se při nejoptimističtějších odhadech objeví pouze u každého dvoustého čárového blesku. Většina z nich však zanikne dřív, než je kdokoliv stihne zřetelně zaznamenat. Pro řadu lidí byl proto kulový blesk dokonce důkazem existence UFO.

V hlavní roli křemík

V roce 2006 se ale brazilským vědcům podařilo vytvořit obdobu kulového blesku s pomocí elektrického výboje na křemíkové destičce. Útvar o velikosti ping-pongového míčku létal po místnosti osm sekund. Předchozí pokusy dokázaly vytvořit žhavé koule, které měly životnost jen ve zlomcích vteřiny.

Důkazy z terénu ale stále k potvrzení hypotéz chyběly. Přelom přišel až v roce 2012, kdy tým vědců z čínské Severozápadní univerzity monitoroval speciální kamerou a přístroji průběh bouřky a podařilo se jim náhodou zachytit i kulový blesk.

Následné zkoumání potvrdilo dřívější předpoklad, že kulový blesk vzniká zřejmě jako následek úderu normálního blesku do půdy bohaté na křemík. Rozbor světelného záření totiž ukázal, že koule obsahovala stopy prvků, které jsou v půdě – křemík, železo a vápník.

Podstatný pro vznik kulového blesku je přitom zřejmě právě křemík nebo oxid křemičitý. Nanovlákna křemíku se do sebe zamotávají a v kontaktu se vzduchem samovolně hoří, čímž vytváří i stabilní tvar blesku. Kulové blesky se také častěji objevují v blízkosti kovových vodivých předmětů, jako jsou dráty s vysokým napětím nebo koleje.

Kulový blesk velký v průměru patnáct centimetrů se podle místních obyvatel ve čtvrtek večer objevil i v obci Morkovice-Slížany na Kroměřížsku. Podle místních se prohnal dvěma ulicemi a poškodil střechy patnácti domů.

Události: Jak a kdy vzniká kulový blesk? (zdroj: ČT24)