Obce u Dukovan chtějí po ČEZu peníze

Jižní Morava - Obce v okolí jaderné elektrárny v Dukovanech požadují od společnosti ČEZ peníze za to, že elektrárna pro ně představuje určité riziko. Konkrétně chtějí asi 130 milionů korun ročně.

Starostové obcí v okolí Dukovan tvrdí, že elektrárna odrazuje turisty, ale hlavně zahraniční investory. Obce ve dvacetikilometrovém pásmu kolem elektrárny se proto dlouhodobě snaží o určitou finanční kompenzaci. „Zhruba o 130 milionu korun do celého pásma, které by měly jít na rozvoj jednotlivých obcí,” vyjádřil se starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. „Jedná se o čistírny, chodníky, životní prostředí, nejedná se v žádném případě o platy starostů,” vyvrátil pochyby o využití peněz starosta Studence Josef Zahradníček.

V praxi to znamená uzákonit stálou roční platbu jednotlivým obcím ve výši kolem deseti haléřů za každý metr čtvereční katastrálního území v okolí elektrárny. Obce chtějí mít jistotu a ne se spoléhat pouze na sponzorské dary od ČEZu. „My bychom navrhovali, aby to byla nákladová položka ČEZu,” uvedl poslanec František Bublan.

Podle mluvčího Dukovan Petra Spilky by ČEZ upřednostnil průmyslovou daň, tzv. daň z elektřiny a energetických produktů. Povinnost ČEZu platit obcím už zákonodárci málem schválili. Novela atomového zákona se loni dostala až do druhého čtení. Teď se ale v nové sněmovně s novými poslanci začíná úplně znovu. Bublan si myslí, že schvalování, respektive průběh projednávání tohoto zákona bude velmi obtížný.

Také další poslanci z Vysočiny se shodují, že se nový zákon podaří prosadit nejdříve v příštím roce. V platnost by tak vstoupil asi od 1. ledna 2009.