Oprava na Florenci o víkendu narušuje provoz metra C v centru Prahy

Kvůli opravě stropní desky ve stanici metra Florenc v Praze je v sobotu a v neděli dočasně přerušen provoz linky metra C v úseku Hlavní nádraží – Vltavská. Kvůli výluce je zavedena náhradní tramvajová doprava. Oprava desky omezí provoz metra v tomto úseku také o několika dalších víkendech v letošním roce.

Metro mezi Hlavním nádražím a Vltavskou nejede od sobotního zahájení provozu, tedy od půl páté ráno, až do nedělního ukončení provozu ve 23:59.

Náhradní tramvajová doprava funguje na linkách XC a 36. Spoje XC jezdí na trase od Hlavního nádraží, z nově zřízené zastávky v Opletalově ulici, přes Masarykovo nádraží, Bílou labuť, zastávku Vltavská na předmostí Hlávkova mostu a Strossmayerovo náměstí na Výstaviště. Linka 36 má trasu mezi Zvonařkou a Sídlištěm Ďáblice přes Karlovo náměstí, Václavské náměstí, Masarykovo nádraží, Vltavskou, Výstaviště a Ládví.

Zároveň je upravena trasa linky číslo 23. Ve směru od Královky ze zastávky Čechův most je odkloněna přes zastávky Dlouhá třída a Náměstí Republiky do zastávky Bílá labuť.

Stanice Florenc slouží k přestupu mezi linkami metra C a B. Kvůli výluce tak musejí cestující při přestupování využít stanice linky B Náměstí Republiky a linky C Hlavní nádraží, nebo Vltavská, mezi kterými pojedou tramvají. Schémata a další informace k výluce najdou lidé na webu dopravního podniku (DPP) a na změnu upozorňují informační tabule, hlášení v metru nebo také pracovníci DPP v reflexních vestách.

Oprava stropní desky na Florenci si podle DPP vyžádá celkem 26 víkendových výluk linky C v úseku Hlavní nádraží – Vltavská. Opravu desky, která má plochu zhruba čtyři tisíce metrů čtverečních a rozkládá se pod křižovatkou ulic Křižíkova a Ke Štvanici, zahájil podnik už loni na jaře. Nosníky a desku je podle podniku potřeba vyměnit kvůli korozi.