Letošní podzim přeje dovolené u moře. Nejtepleji bude v Řecku

V Česku už počasí moc pobytům v přírodě nepřeje. Teplejší je zatím voda v evropských mořích. Ten, kdo hledá místo na podzimní dovolenou, si může vybrat z řady míst.

V pátek 23. září ve 3:05 začal astronomický podzim, tedy období, kdy teploty v Česku už zpravidla zůstávají nejen pod letní pětadvacítkou, ale často i pod dvacetistupňovou hranicí. Ostatně v posledním týdnu jsme zažili jak chladné dny, tak i velmi studené noci s přízemními mrazíky. Řada lidí tak vyhlíží alespoň babí léto, které se kolem svátku svatého Václava často vyskytuje. Nicméně současné modely s ním zatím příliš nepočítají.

Je sice pravda, že nás čekají spíš teplejší dny, než které nás provázely před podzimní rovnodenností, ale stabilní, klidné a přes den slunečné počasí beze srážek trvající více dnů v dohledu do konce příštího týdne není. Příští středeční volný den řadu lidí možná vyláká ještě k pozdní dovolené, která se na jihu Evropy dá strávit při teplém a letním počasí.

Jadran už začíná chladnout

Na přelomu září a října už ale platí, že i ve Středomoří je nutné pečlivěji vybírat destinace, pokud lidé chtějí zažít slunce a vysoké teploty. Mezi Čechy velmi oblíbený Jadran už příliš jistotu stabilního ani teplého počasí nenabízí. Samozřejmě slunečné dny se občas vyskytnou, ale pravděpodobné jsou i vpády chladného vzduchu, přeháňky, bouřky i silnější vítr. Denní teploty se v průměru pohybují kolem 23 °C, tepleji bývá na jihu, chladněji na severu Jadranu. Současné prognózy pak na příští týden počítají spíš sice s průměrnými teplotami, ale výrazně nestabilním počasím, často se srážkami včetně možnosti výskytu silných bouřek. Teplota vody se aktuálně pohybuje mezi 20 a 23 °C.

Poněkud teplejší počasí panuje v této roční době na Baleárských ostrovech. Odpolední teploty ještě šplhají na 25 až 28 °C, noční minima se drží v blízkosti dvacítky. A častěji převažuje slunečné počasí. I moře bývá teplejší než na Jadranu. Letos to platí obzvláště, neboť západní Středomoří je už od začátku prázdnin nadprůměrně teplé – aktuálně se tak můžete koupat ve vodě teplé kolem 26 nebo 27 stupňů. Vyhlídky počasí na příští týden ale také neslibují úplně stabilní slunečné počasí – hlavně zkraje a koncem týdne je nutné počítat s přeháňkami a bouřkami a teploty vzduchu budou spíš v blízkosti letní 25 než nad ní.

Zpravidla příjemně teplé počasí s maximy kolem 27–28 stupňů nabízí koncem září ostrovní Malta. Díky své poloze v moři jsou tu výkyvy teplot zpravidla menší než třeba na jadranském pobřeží Chorvatska. Voda má aktuálně kolem 27 °C a převažuje slunečné počasí, spíš s ojedinělými přeháňkami nebo i bouřkami. A přesně takové počasí slibují předpovědní modely na příští víkend.

V Řecku místy až 35 stupňů

O jeden až tři stupně chladnější vodu hlásí aktuálně řecké ostrovy, ať už ty v Egejském, nebo v Jónském moři. Hlavně v severních částech Řecka se koncem září občas projeví fronty postupující ze střední Evropy k jihovýchodu, které přinášejí bouřky a silnější vítr i chladnější vzduch. Jinak ale i zde platí, že denní teploty ještě zpravidla přesahují 25 °C, na jihu nejsou výjimkou ani maxima přes 28. Aktuální předpovědi navíc na příští týden slibují zesilující příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu, ve kterém maxima hlavně ve druhé polovině týdne můžou přesahovat 30 °C, výjimečně se přiblížit až k 35 stupňům Celsia.

Největší jistotu stabilního slunečné a teplého počasí, často se zcela jasným nebem, pak v této roční době nabízí východní Středomoří – konkrétně Kypr, ale i jižní Turecko nebo třeba západní Izrael. Odpolední teploty šplhají běžně ke 30 °C, občas i výš, minima neklesají pod dvacítku. A také ve východním Středomoří se během příštího týdne projeví velmi teplý vzduch z Afriky, díky kterému tak teploty můžou překročit 35 °C. Pokud jde o teplotu vody, ta zůstává vysoká a pohybuje se mezi 27 a 29 °C. A vyloženě letní počasí ve východním Středomoří často přetrvá až do druhé poloviny října, než dorazí bouřlivější dny a nastane ochlazování.

Naopak pro otužilejší už je pobyt u Černého moře v Bulharsku nebo Rumunsku – aktuálně tam voda má kolem 21 °C. I v této části Evropy by se ale příští týden měl projevit příliv teplého vzduchu – třeba ve Varně tak odpolední teploty budou šplhat na 25 až 30 °C.