V pátek bude stále foukat, vítr ale zeslábne

V Praze, části Středočeského a Ústeckého kraje bude od pátečního poledne do pozdního večera znovu silně foukat. Nárazy větru už mají být ale slabší než ve čtvrtek, mají dosáhnout 50 až 70 kilometrů za hodinu. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve čtvrtek foukal vítr rychlostí až 110 kilometrů za hodinu, na horách kolem 130 kilometrů v hodině, na Sněžce přes 160 kilometrů v hodině. Potíže působil zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, zkomplikoval dopravu na silnicích i železnicích, způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny. Hasiči měli kvůli větrnému počasí několik tisíc výjezdů.

V noci na pátek vítr slábl. „Na Sněžce ale byla nad ránem průměrná rychlost větru stále kolem 90 kilometrů za hodinu a nárazy kolem 110 kilometrů v hodině, což v kombinaci s teplotou minus pět stupňů Celsia dávalo dohromady pocitovou teplotu kolem minus 18 stupňů Celsia,“ napsali meteorologové na Facebooku.

„Dnes bude také větrno, ale nárazy větru čekáme už o poznání slabší. Většinou dosáhnou rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině, na horách to bude více,“ uvedli meteorologové ČHMÚ v pátek. Vítr se podle nich promítne do nízké pocitové teploty, dojem nicméně zlepší alespoň většinou slunečná obloha.