Přerov zvažuje zřízení hřbitova pro domácí zvířata

Události v regionech: Přerov zřídí hřbitov pro zvířátka (zdroj: ČT24)

Přerovská radnice uvažuje o zřízení hřbitova pro zvířata chovaná doma. Obyvatel města se nyní ptá, zda by o pohřebiště měli zájem. Radní zatím vytipovali dvě lokality, které přicházejí v úvahu. Jedna je v areálu městského hřbitova.

Během sekání trávy okolo přerovského hřbitova museli Mario Pišta s kolegou dávat velký pozor. Vysoká tráva skryla zvláštní pietní místa, kam majitelé pohřbili své mazlíčky. „Víme o místech, kde jsou. Určitě na to dáváme pozor,“ popsal.

Počet neoficiálních hrobů zvířat se u zdi městského hřbitova rozrostl za posledních pár let ze čtyř na dvacet. Všechny jsou ale nelegální a navíc v místě, kde chtělo město obnovit původní stezku. Projektanti ji nakonec posunuli o metr dál, další hroby už ale radní nechtějí. Hledají proto, kde zřídit oficiální zvířecí pohřebiště.

„Po konzultaci s lidmi tady v Přerově jsme zjistili, že poptávka po tom je. A řešíme nejvhodnější místo,“ uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Městský hřbitov zřejmě získá speciální sekci

Ve hře je plocha nedaleko útulku pro zvířata, která je ale stěží dostupná hlavně starším lidem bez auta. Nabízí se proto areál městského hřbitova. „Část, o které uvažujeme, nebude využívána pro pohřbívání občanů, proto jsme se rozhodli, že bychom ji využili pro animální pohřebiště,“ přiblížil náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Podobných míst je v Česku málo, v Olomouckém kraji není takové pohřebiště nikde. Pouze v Olomouci funguje už šestým rokem zvířecí krematorium, které ročně zpopelní na tisíc zvířat. „Majitel se může se zvířátkem rozloučit. Zvířátko nám tady zanechá a urnu si vyzvedne, proběhne tady kremace,“ nastínil majitel krematioria Jiří Kamený.

Přerov je s plánováním pohřebiště na začátku. Radní ale chtějí, aby místo sloužilo už na jaře příštího roku. Pohřbívat chce povolit zvířata o váze do padesáti kilogramů.