Armádní analytik: Asad v Sýrii už de facto vyhrál. S velkou ruskou pomocí

Interview ČT24: Otakar Foltýn, bezpečnostní analytik (zdroj: ČT24)

Kombinace klimatických jevů, zhoršení přístupu ke zdrojům, růst populace a vyhrocení vztahů mezi syrskými etniky vytvořily koktejl, který přetekl ve válku. V ní proti sobě nestojí kladní a záporní hráči – ale jen špatní a ještě horší. Rusko inspektory OPCW nepustilo do Dúmy, aby mohlo zahladit stopy, řekl v pořadu Interview ČT24 bezpečnostní analytik Otakar Foltýn.

Raketový zásah USA, Francie a Velké Británie proti Asadovu režimu považuje Foltýn za morálně obhajitelný. Je otázka, jestli obstojí i právně v mezinárodních vztazích. Podle něj není příliš možností, jak donutit Asada, aby chemické zbraně přestal používat, a pokud se státy budou snažit vyhnout vyostření konfliktu, tak jejich využití Asad neopustí, míní Foltýn. „Nedělat nic v tomto případě znamená nechat Bašára Asada, aby si dělal, co chce. Což de facto stejně činí.“

Foltýn připomněl, že OSN i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mnohokrát přinesly závěry vyšetřování, podle kterých syrský prezident použil chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu. V mezinárodních vztazích se podle Foltýna nedá očekávat, že důkazy budou okamžitě na stole – jako při spáchání trestného činu.

„Jestliže v tomto případě zveřejníte důkazy, které máte, tak se může stát, že tím vystavíte smrti lidi, kteří je získali,“ dodává Foltýn s tím, že výsledný obraz je skládankou informací od spojenců, zpravodajských služeb a lidí ve válkou zmítané zemi.

Inspektoři OPCW mohli být v Dúmě mnohem dříve

K prokázání použití chemických zbraní podle Foltýna není nic lepšího než vyšetřování vedené OPCW nebo OSN – obojí označil za nejlepší a velmi důvěryhodný nástroj. Současně soudí, že bezpečnostní důvody, kvůli kterým Rusko zdržovalo inspektory OPCW a bránilo jim ve vstupu do Dúmy, byly jen záminka.

Foltýn nepochybuje o tom, že Rusko nechávalo vyšetřovatele OPCW v Sýrii vyčkávat proto, aby smazalo stopy. „Jiný reálný důvod, proč to Rusko udělalo, mě nenapadá,“ prohlásil v pořadu Foltýn s tím, že „pochopitelně nebyl problém do oblasti inspektory dostat mnohem dřív, neříkám hned, ale nemuselo to trvat tak dlouho.“

Foltýn: Asad má na svědomí mnohem více životů než Islámský stát

Samotnou válku v Sýrii označuje analytik za obrovské selhání, zůstává otázka, jestli bylo možné konfliktu zabránit. Podle Foltýna má totiž řadu příčin, které se nahromadily, až pohár přetekl – a arabské jaro nebylo jediným stimulem.

„Nešlo o západní intervence, nebyla to primárně touha Arabů po demokracii,“ prohlásil s tím, že se ve skutečnosti jednalo o kombinaci klimatických jevů, zhoršení přístupu ke zdrojům, populační nárůst i eskalaci etnických konfliktů. To vše vytvořilo výbušný koktejl. „Vysvětlit situaci v Sýrii je velice těžké, protože lidé si vše interpretují na dobré a špatné hráče. V Sýrii se dělí na špatné a ještě horší. Skutečně kladných hráčů je tam velmi malé množství,“ podotkl.

Jednoznačně špatný je podle Foltýna Islámský stát, který označil za bandu zvrhlých kriminálníků. V jejich případě rozhodnout o řešení bylo podle něj jasné a jednoduché. Jedním dechem dodal, že v případě Asadova režimu si ovšem už „mnozí neuvědomují, že má na svědomí mnohem víc mrtvých než banda kriminálníků IS. Na počet obětí Asad vede přibližně o dva řády.“ Přesto si lidé podle něj často říkají, hlavně ať už je tam někdo, kdo udělá konečně pořádek.

I tak je Bašár Asad podle Otakara Foltýna v Sýrii tím, kdo vyhrává. „V tuto chvíli lze předpokládat, že v brzké době dojde k deklarování Asadova vítězství.“ Za Asadovým úspěchem stojí hlavně silná podpora ze strany Ruska, jehož vlivu už podle Foltýna byla Sýrie de facto přenechána. Foltýn očekává, že Rusko s Íránem budou mít v Sýrii zásadní ekonomický vliv, a to i v případě těžebních zařízení.