Rakušanová: Karel Srp žije ve své verzi reality, nepřipouští, že udělal chybu

Rakušanová: Srp poškodil hodně lidí, nejhorší je ale jeho přístup (zdroj: ČT24)

Členka etické komise a komentátorka Českého rozhlasu Plus Ludmila Rakušanová je přesvědčena, že Karel Srp během spolupráce s komunistickou Státní bezpečností poškodil několik lidí. „Největší problém však je, že on sám se k tomu staví bohorovným způsobem, žije ve svém světě, ve své verzi reality, a nepřipustí nic jiného,“ uvedla Rakušanová v rozhovoru pro ČT24.

Jak připomněla Ludmila Rakušanová, Etická komise pro ocenění účastníků odboje se v úterý zabývala tím, že by se jejím členem měl stát právě Karel Srp. Nakonec se dohodla na usnesení, ve kterém uvádí prakticky totéž, co premiér Bohuslav Sobotka. Ten odmítl podepsat Srpovo jmenování kvůli jeho stykům s komunistickou tajnou policií – StB.

Karel Srp pro agenturu ČTK uvedl, že premiér vychází z neexistujících podkladů. „Ty podklady existují, na jejich základě se před zhruba dvěma lety rozhodovalo o tom, zda Karel Srp může dostat ocenění za boj proti komunismu,“ tvrdí Rakušanová. Dodala, že ministerstvo obrany mu tehdy ocenění neudělilo, on se odvolal a na základě toho odvolání se etická komise kauzou důkladně zabývala.

„Jde o to, že neexistuje přímo svazek Karla Srpa, ale existuje mnoho svazků lidí, na které on donášel a kteří byli na základě jeho udání souzení a došli určité újmy. Dnes je možno konstatovat, že jeho spolupráce se Státní bezpečností nebyla zdaleka tak nevinná, jak se to on snaží interpretovat. Tvrdí, že chtěl chránit Jazzovou sekci, kterou spoluzakládal, a proto se naoko stýkal s estébáky. Že je vlastně vodil za nos,“ podotkla komentátorka.

„Ve Svobodné Evropě, kde jsem pracovala, jsme se důkladně zabývali Jazzovou sekcí, její činností, přičemž tato skupina zcela jistě patřila k odpůrcům režimu. Na druhou stranu podezření, že Karel Srp nemá tak čistou vestu, se objevilo velmi brzy. Musíme vnímat, nakolik to ty lidi, na které donášel, poškozovalo. Hlavní problém je, že Karel Srp se k tomu staví bohorovným způsobem, žije ve svém světě, ve své verzi reality a nepřipustí nic jiného,“ uvedla Rakušanová.

Zdůraznila, že Karla Srpa je nutné vnímat plasticky, ne černobíle. „Znamenal i přínos v době nesvobody,“ připomněla novinářka. Podílel se na založení zmíněné Jazzové sekce a byl mimo jiné zavřený za protikomunistickou činnost.

  • Etická komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje spolurozhoduje o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Vznikla zákonem o účastnících odboje a odporu proti komunismu přijatém v roce 2011.
  • Komise má devět členů. Hlava státu jmenuje – po kontrasignaci premiérem – jednoho člena, po dvou členech potom volí a odvolává Senát, Poslanecká sněmovna, vláda a rada Ústavu pro studium totalitních režimů. Funkční období členů komise je pětileté a nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Dosavadní funkční období skončilo v prosinci.
  • Novým členem bude historik Jiří Rajlich zvolený Poslaneckou sněmovnou, poslanci současně zamítli kandidaturu Stanislava Devátého. Senát vybral historika Petra Blažka a chartistu Miloše Rejchrta. ÚSTR potom do komise vybral Petra Pitharta a Lídu Rakušanovou.