Děti roztomilého dinosaura

Politický vliv prezidenta se přeceňuje, postěžoval si nedávno komentátor LN Daniel Kaiser a připomněl novinářskou obsesi, která způsobuje, že každý prezidentův krok je rozsáhle komentován a probírán a i směšné plácnutí do vody je v jeho případě hned považováno za politické tsunami.Inu, prezident je hlava státu, čeká se od něj hodně, chtělo by se namítnout. Jenže pak člověku dojde, že novinářská posedlost Klausem není posledních deset let dána inspirativností či nebezpečností jeho politického myšlení a chování, nýbrž tím, že prezidentův obličej a jednoduché provokativní, polarizující názory fungují jako mediální marketingové lákadlo, které zabere vždy, když není co nabídnout, a námitky jdou stranou.Neuróza z Klause je tedy společným dílem médií a prezidenta, vycházejí ze stejné narcistní motivace, přičemž se jedno zrcadlí v druhém.

Klausova vejce

Klaus je jako politik a intelektuál za zenitem (v myšlení se často stárne rychleji než ve fyzickém světě). Společnosti dal to nejlepší na začátku 90. let: nakazil ji touhou po liberálním prostředí, kterou ale záhy začal omezovat a usměrňovat dle svého rozmaru a vždy s marnivým přesvědčením, že koná v zájmu vyšších idejí univerzálního konzervativního rozumu, jehož je, jak se často zdá, jediným autonomním vlastníkem a soudcem. Zajímavé už není ani tak to, co kdysi Klaus řekl nebo udělal a nebo co dělá dnes, třeba jak si libuje v roli aktivistické hlavy státu. Přitahovat pozornost by mělo to, co z jeho politického postoje v české politice zbude, protože s tím se česká společnost bude potýkat ještě dlouho poté, co Klausovo jméno zmizí z titulních stran a večerních zpráv.

Klausovo dědictví, dá-li se to tak říct, se nejlépe odráží v lidech, kteří ho ctí jako učitele a kteří se v politice jeho činy a myšlenkami inspirují. Prvním mezi prvními je v současnosti premiér Petr Nečas, další předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nebo nově nastupující ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a tak by se dalo pokračovat. Nikdo jiný v české politice nemá tolik vysoce postavených následovníků jako Václav Klaus: Miloš Zeman byl exhibicionistický solitér, nemohl tedy žádné dědictví předat, Václav Havel se jako globální politická celebrita zase příliš vzdálil od českého prostředí a vždy mu chyběl rodičovský cit. Nadvláda dinosaurů z 90. let už brzy skončí, ale jen jeden z nich se postaral o to, aby z vajec jím nakladených vyrostlo potomstvo k obrazu jeho.

Plechové dunění

Mirek Topolánek v zoufalém boji s Klausovým kultem osobnosti razil v ODS pojem „klausismus bez Klause“. Chtěl tím ze zakladatele strany pro ODS zachovat to dobré, co v něm v minulosti bylo. Klausismus bez Klause, který dnes reprezentuje trio Nečas, Němcová, Chalupa, má trochu jiné zabarvení. Koncentruje v sobě veškerou umělou formálnost českého pravicového postoje, jenž má blíž k maloměšťácké spokojenosti a snobismu než k tradičnímu anglosaskému konzervatismu místa, myšlenky a rodu. Klaus tento rys zakrýval velikostí charismatického ega. Nečas, Němcová, Chalupa a další jej už nemají za co schovat.

Podle toho také vypadá rétorika dinosauřích dětí. Je stejně jako ta Klausova plná starých frází o standardních řešeních, všemocnosti ekonomie a počtů, sebestarosti, odpovědnosti, malém státu, nebezpečí jiných ideologií a důrazu na vládu rozumu, ale všechno to bez dinosaurovy autority a profesorského nátěru tak nějak plechově duní.

Klaus byl vždy ideologem, alespoň zpočátku byl však ideologem s idejemi. Klausovým dědicům zůstala v ruce už jen ideologie bez idejí. Sada politických nástrojů, s nimiž se veřejně manipuluje, aniž by manipulující zajímalo, jestli se k opracovávání a uchopování současného světa takové harampádí hodí. Táta dinosaurus nepostrádá jisté rysy roztomilosti, ne tak jeho neosobní, odosobněné děti.

(texty z blogu Petra Fischera publikuje pravidelně deník HN)

  • Václav Klaus autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216331.jpg
  • Premiér Petr Nečas s prezidentem Václavem Klausem autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2044/204365.jpg
  • Václav Klaus a Miroslava Němcová autor: Dospiva Jakub, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1926/192552.jpg
  • Tomáš Chalupa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1590/158970.jpg