Fiala bude uzavřenější, selfíčka z dovolené skončí, říká v podcastu Background ČT24 komentátor Dolejší

Česko zažije výraznou proměnu premiérského typu, odhaduje v podcastu Background ČT24 Václav Dolejší, který se politice coby reportér i komentátor věnuje už přes dvacet let. Podle něj „ukřičeného“ Andreje Babiše (ANO) v čele vlády vystřídá „uvážlivý“ Petr Fiala (ODS) – a s jeho nástupem ubude výkřiků i atraktivních titulků a chybět budou taky střípky ze soukromého života.

Pokud by se Petr Fiala stal premiérem, pro novináře by to podle Václava Dolejšího znamenalo obrat o 180 stupňů. Oproti Babišovi totiž Fiala vyznává nejen odlišnou politiku, ale také jiné vystupování. K novinářům je zatím vlídný, reportéři ho doposud měli za málo rázného a spíš nudného – také s ohledem na jeho mnohdy košaté a opatrné věty, které se v porovnání s těmi Babišovými obtížně citují v krátkosti.

„Myslím si, že bude spíš uzavřený. Ne proto, že by něco skrýval, ale Petr Fiala je typ politika, který uznává starou politiku a odmítá dělat věci, které považujeme takřka za normální. Například že si na dovolené udělá selfíčko s rodinou a dá ho na sociální sítě, aby to vypadalo, že je jako normální člověk s rodinou na pláži. Petr Fiala tyto věci odmítá, pohrdá tím,“ říká politický komentátor Seznam Zpráv Dolejší.

Případné zasednutí uměřeného Petra Fialy ve Strakově akademii mu s ohledem na kontext nepřijde překvapivé. Před patnácti lety po velkém souboji, překřikování a ranách do stolu „dvou velkých eg“ Mirka Topolánka z ODS a Jiřího Paroubka z ČSSD přišel úřednický premiér a statistik Jan Fišer a také si získal pozornost svou uvážlivostí a klidem. 

„Je nejoblíbenějším premiérem a stoupne mu to do hlavy tak, že kandiduje na prezidenta. Ale už netrefí dobu, poptávka po věcném, uvážlivém politikovi upadá a volby vyhraje Miloš Zeman. A teď se ukázalo, že po Andreji Babišovi, který je ukřičený a všem nadává, přichází a zřejmě příštím premiérem bude uvážlivý profesor Petr Fiala, jemuž se média ještě před půl rokem vysmívala, že není žádný lídr,“ poznamenává Dolejší.

S nepříjemnými dotazy vstřícnost opadne

Politice se věnuje přes dvacet let. Nejdřív na stránkách Mladé fronty DNES, později v Hospodářských novinách a teď na webu Seznam Zpráv. Vždy patřil k novinářům, kteří mají mezi politiky dobré kontakty, mezi prvními informoval o složení nových vlád i o pádech těch starých. Až v nynější redakci si zkusil, jaké to je, když s ním předseda vlády odmítá komunikovat.

„Na konci vládnutí Andreje Babiše jsme byli přehlíženi, nezvali nás na některé akce, schválně nám kladli překážky, že poslali pozvánku půl hodiny předem a požadovali aktuální test na koronavirus. Když vám tohle dělají, je pro novináře těžké, aby neztratil objektivitu, protože je vnitřně naštvaný,“ popisuje Václav Dolejší.

Přesto to podle něj není výjimečné chování. S některými novináři nechtěli vycházet už předešlí premiéři. „Miloš Zeman, Václav Klaus i Mirek Topolánek novinářům nadávali. Mirek Topolánek dokonce dal pěstí fotografovi, že ho fotí s kočárkem, měl dojem, že fotí mimino. Nebo si vzpomeňte na Jiřího Paroubka, to byla taky válka s médii, kdy i média ztratila soudnost,“ dává příklady.

Jakkoli je teď okolí možného budoucího premiéra sdílné a ochotné, jakmile začnou novináři klást nepříjemné dotazy, vstřícnost podle Dolejšího opadne. „Je přirozené, že média kontrolují ty, kdo jsou u moci. Jsou nepříjemná a je to otravuje, takže je odhání, jak můžou,“ vysvětluje.

„Křičel na mě Kalousek, že jsem zkazil koaliční jednání“

Teď, v době povolebního vyjednávání, můžou politici novináře naopak využívat. Není výjimkou, že skrz ně chtějí dalším stranám představit své požadavky a sledovat jejich reakci. Na redaktorech a editorech pak je zvážit, jestli a jak informace zveřejnit. „Jak to vystřelit, abychom tím neovlivnili vyjednávání, je těžké,“ přiznává Dolejší.

Vzpomíná přitom na vlastní zážitek, kdy po volbách v roce 2010 vydal informaci od jednoho z lobbistů o definitivním rozdělení vlády. „Než jsem došel pět set metrů do sněmovny, potkal jsem v podloubí Miroslava Kalouska, který šel na závěrečné jednání. Píplo mu to v mobilu a začal na mě křičet, že jsem právě zkazil koaliční jednání, protože jsem to prozradil dopředu,“ vypráví. Vláda pak nakonec vznikla přesně tak, jak Dolejší v článku popsal.

I když stále patří k uznávaným politickým komentátorům, před dvěma lety byl podle svých slov milimetr od odchodu z novinařiny. Zvažoval dokonce práci v PR týmu některé politické strany nebo bankovní instituce. Nakonec ho přesvědčily nové žánry v redakci Seznam Zpráv – s Jindřichem Šídlem vytváří pořad Šťastné pondělí, s Lucií Stuchlíkovou natáčí podcast Vlevo dole a má i svůj vlastní pořad, reportážní videosérii zvanou Neboli. 

Celý rozhovor si poslechněte v podcastu Background ČT24 na Spotify, Soundcloud, YouTube a Podcasty Google a Apple.