Extrémně drahé, ale nesmírně užitečné. Soukromá média znovu otevírají zahraniční posty

Od podzimu nabízí původní zprávy z Německa Deník N, od března je z Bruselu budou mít tři tituly vydavatelství Economia. Otevírání zahraničních postů v soukromých médiích česká scéna už dlouho nezažila, naposledy se v době ekonomické krize rušily. Zahraniční zpravodajové tak zůstali jen veřejnoprávním médiím, kromě České televize a Českého rozhlasu také České tiskové kanceláři. Jak bude nový bruselský post vypadat, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.

„Kateřina Šafaříková je evropský novinář. Možná první a možná také jediný v České republice,“ napsal novinářčin kolega z týdeníku Respekt Jaroslav Spurný, když Šafaříková před třemi lety získala Cenu Karla Havlíčka Borovského. A tento „evropský novinář“ teď pojede na dva roky do místa, kde má Evropa sídlo.

Z Bruselu už informovala čtenáře Lidových novin v letech 2004 až 2009. „Jakožto člověk, který se dlouhodobě věnuje evropské zahraniční politice, bych si potřebovala osvěžit kontakty, znalosti, zase tomu znova rozumět, abych to dokázala co nejpřesněji vysvětlit, interpretovat a přinést čtenářům,“ říká sama Šafaříková.

Psát bude pro svůj domovský Respekt, ale také pro Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. V evropském press centru bude mezi Čechy ojedinělá – jediná dáma, která navíc bude ze soukromého média.  

„Luxus“ soukromého média

„Dohodli jsme se s vedením společnosti Economia, že nebudu dublovat servis ČTK nebo České televize, ale pojedu sledovat témata, která nás zajímají a na která zpravodajové ČTK nebo ČT třeba nemají čas, protože v rámci veřejnoprávního servisu musí zkrátka dodat nějakou službu, ti kolegové jsou velmi vytížení. V tom má soukromé médium luxus, že budu dodávat službu, jakou já při nejlepším vědomí a svědomí ve spolupráci s kolegy vyberu,“ nastiňuje výhody Šafaříková. 

Na mysli má především analýzy, interpretační texty a komentáře, ale také reportáže z běžného života Belgičanů. To vše pro vydavatelství znamená mnohem víc, než na kolik takový post vyjde.

„Zřízení zpravodajské postu bylo, je a bude velmi nákladnou záležitostí, pro nás je ta investice ale naprosto zásadní a považujeme ji za důležitou,“ vysvětluje ředitelka redakcí ve vydavatelství Economia Zuzana Kleknerová.

Agenturní zpravodajství bez příběhů

Podobně už na podzim uvažoval Deník N, speciálně pro něj informuje z Berlína Pavel Polák. „Je to jednoznačné. Když vynechám Slovensko, je Německo pro Českou republiku nejdůležitější země. A pokud jde o další země, jsme stále v začátcích. Tak, jak roste naše čtenářská obec, budeme růst i my a budeme samozřejmě pracovat i na dalších postech v zahraničí,“ uvádí editor zahraniční redakce Deníku N Jan Kudláček.

V loňském a předloňském roce rozšiřovala svou síť zahraničních zpravodajů Česká televize. K dosavadním devíti přidala jeden v Londýně a jeden v Istanbulu.

„Můžete spoléhat na agenturní zpravodajství, ale to je dělané pro všechna média, která jsou agenturními odběrateli. Ano, někdy nabízejí příběhy, ale nejsou podané takovým způsobem, aby dokázaly zasáhnout člověka v konkrétní zemi. To, že tomu dáte úhel, který je pro českého diváka stravitelnější, je obrovská deviza,“ vysvětluje přínos vlastních reportérů v cizině moderátor a bývalý zpravodaj České televize v USA Martin Řezníček. 

Zahraniční události českým pohledem

Kvůli vysokým nákladům ale většina českých redakcí místo na vlastní zpravodaje spoléhá na externí spolupracovníky, kteří v dané zemi žijí. Existují ale také novináři na volné noze, kteří vyjíždí do zahraničí „na objednávku“. Třeba jako Radan Šprongl.

„Zprávy ze zahraničí jsou moc důležité, aby lidé měli větší přehled, aby se nezajímali jen o to, co se děje u nás. Aby na zprávách ze zahraničí posuzovali naši i svou situaci. Aby mohli porovnávat a aby je nikdo nedokázal obelhat v tom, jak se to děje jinde. A abychom dostávali kvalitní zprávy ze zahraničí, tak tam potřebujeme české novináře, kteří to budou posuzovat z českého pohledu,“ domnívá se Šprongl.

S Kateřinou Šafaříkovou vydavatelství Economia nezíská jen vlastní zprávy z Bruselu, ale z celé západní Evropy. Připravená je totiž kdykoli vycestovat například do Paříže. A kamkoli jinam, kam to z Bruselu bude blíž než z Prahy. Také to totiž patří k práci zahraničního zpravodaje.

Téma sledujte v neděli ve 22:00 v pořadu Newsroom ČT24.