Obce postižené těžbou v Turówu chtějí víc peněz od Polska. Zřízení vodovodů se prodraží

Události v regionech: Obce chtějí kvůli Turówu žádat od Polska více peněz (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj vytvořil speciální fond Turów, rozdělovat z něj bude peníze na vybudování vodárenské infrastruktury do obcí zasažených úbytkem vody kvůli těžbě v polském dole. Ve fondu je zhruba 857 milionů korun, které poslala polská strana Libereckém kraji jako kompenzaci. Už teď je ale jasné, že částka stačit nebude.

„Byl rok, kdy jsme měli přistavenou vojenskou cisternu. Od léta až do Vánoc v podstatě voda nebyla,“ popsala obyvatelka Heřmanic Simona Benešová. Její rodina se naučila vodou šetřit. Věří ale, že se brzy na studnu nebudou muset spoléhat a vodovod povede až k jejich domu. Jenže jeho stavbu teď komplikují vlastníci pozemků.

„Občané nechtěli, nebo nesouhlasili s břemeny, takže musíme vodovodní řady umístit do části, kde je komunikace,“ popsal starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný (SLK). To ale náklady na vybudování potrubí prodraží. „Při umisťování inženýrských sítí do komunikace můžou být náklady troj až čtyřnásobně vyšší než třeba v běžném terénu jako je louka,“ přiblížil místostarosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer (ODS).

Obce v okolí dolu Turów
Zdroj: ČT24

Odhadované náklady vzrostly o 300 milionů korun

Jen na Frýdlantsku musejí postavit dva hlavní vodovodní přivaděče. Jeden do Bulovky a další pak do Heřmanic, Višňové a Kunratic. „Úplně prvotní odhady v roce 2016 činily asi půl miliardy korun. Dneska jsme skoro na 800 milionech korun,“ uvedl ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Podobný problém řeší i na Hrádecku. I tam už vědí, že jen polská kompenzace zdaleka stačit nebude. „Hrádek bude žádat o dotaci s tím, že dofinancování by šlo z polských peněz. Pokud to tak udělají všichni, tak pak bychom se tomu limitu, na kolik peníze vystačí, mohli přiblížit,“ řekl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK).

První kolo jednání na ministerstvech zemědělství a životního prostředí čeká na starosty už příští týden.