TÉMA

Josef Horinka

Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje

Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.
10. 8. 2023|

Na místě staré úpravny vody v Liberci vzniká nová. Má pomoci vysychajícím obcím z okolí Turówa

V libereckém Machníně se začala stavět úpravna vody. Liberecký kraj si od ní slibuje, že zmírní problémy s dostupností vody v příhraničí, kde situaci v podzemí ovlivňuje těžba v nedalekém hnědouhelném dole Turów. Stavba je financována především z Fondu Turów, do kterého poslaly peníze polská vláda a těžební společnost PGE.
22. 6. 2023|

Starostové obcí na Liberecku protestují proti spojování policejních oddělení. Bojí se o bezpečnost

Starostové devíti měst a obcí z Liberecka jsou proti spojování obvodních policejních oddělení v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Obávají se zhoršení bezpečnosti. Otevřeným dopisem se obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na vědomí ho dají i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. Požadují zachování obou obvodních oddělení.
28. 6. 2022|

Obce postižené těžbou v Turówu chtějí víc peněz od Polska. Zřízení vodovodů se prodraží

Liberecký kraj vytvořil speciální fond Turów, rozdělovat z něj bude peníze na vybudování vodárenské infrastruktury do obcí zasažených úbytkem vody kvůli těžbě v polském dole. Ve fondu je zhruba 857 milionů korun, které poslala polská strana Libereckém kraji jako kompenzaci. Už teď je ale jasné, že částka stačit nebude.
30. 3. 2022|