Na místě staré úpravny vody v Liberci vzniká nová. Má pomoci vysychajícím obcím z okolí Turówa

V libereckém Machníně se začala stavět úpravna vody. Liberecký kraj si od ní slibuje, že zmírní problémy s dostupností vody v příhraničí, kde situaci v podzemí ovlivňuje těžba v nedalekém hnědouhelném dole Turów. Stavba je financována především z Fondu Turów, do kterého poslaly peníze polská vláda a těžební společnost PGE.

Nová machnínská úpravna vody začala vznikat v místě, kde již jedna byla. Vznikla v meziválečném období, ale posledních dvacet let se již nepoužívala – vody bylo dost. V poslední době ale hladina podzemní vody v příhraničí poblíž Hrádku nad Nisou klesá s tím, jak se za hranicemi v Turówě těží čím dál hlouběji.

Obnova machnínské úpravny vody má být odpovědí na vyschlé studny a vysychající zdroj vody v Uhelné, která je od těžební jámy zhruba kilometr daleko. Generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák ujistil, že zdroje vody v Machníně jsou „kvalitní a vydatné“, společnost si je podle něj nechávala v záloze, až budou potřeba.

Stavba úpravny bude hrazena především z fondu, který spravuje Liberecký kraj, ale peníze do něj dala polská vláda a vlastník turówského dolu. Jeho vznik byl součástí česko-polské dohody, v níž Praha souhlasila se stažením evropské žaloby na sousední stát. Z fondu půjde 108,5 milionu korun z celkových 164,5 milionu. Zbylých 56 milionů budou evropské peníze z Operačního programu životní prostředí.

Jak ale připomněl liberecký hejtman Martin Půta (SLK), stavba se začala připomínat dávno před dohodou. „Začali jsme v roce 2016 dohodou o tom, že kraj a ministerstvo zemědělství budou společně spolufinancovat projektovou dokumentaci jak na Hrádecku, tak na Chrastavsku,“ ozřejmil.

Ve Fondu Turów je podle něj nyní téměř 896 milionů korun, které poslouží na podobné stavby, jako je nová úpravna vody v Machníně. „Princip je jednoduchý – to, co nejde zafinancovat z evropských nebo národních dotací, budeme kofinancovat z Fondu Turów,“ uvedl hejtman. Po obnově machnínské úpravy bude potřeba také postavit potrubí, které dovede vodu tam, kde je potřeba. K tomu poslouží nový přivaděč do Uhelné.

„Nebude se stavět celý, tři kilometry se budou rekonstruovat a čtyři kilometry budou úplně nové,“ uvedl ředitel vodárenské společnosti Špičák. Náklady firma odhaduje na více než 300 milionů korun. Dalších 155 milionů bude stát výstavba vodovodů v lokalitách, kde je voda potřeba, uvedl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK). „Máme vysoutěženého zhotovitele, máme vodoprávní povolení, a jakmile se spustí na Státním fondu Životního prostředí výzva, která by měla podpořit rozvoj vodárenské infrastruktury pitné vody, tak okamžitě podáváme žádost a budeme čekat, jak dopadneme. Chci věřit, že příští rok se vodovod ve Václavicích spustí,“ řekl.