Orlando Bloom jednal se Zelenským o pomoci dětem na Ukrajině i těm zavlečeným do Ruska

Britský herec Orlando Bloom se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu herec známý z filmových sérií Piráti z Karibiku a Pán prstenů přijel jako vyslanec dobré vůle Dětského fondu OSN (UNICEF). Se Zelenským mluvil o ukrajinských dětech zavlečených do Ruska nebo obnově školní infrastruktury zasažené válkou.

Bloom na Ukrajině pobýval už v roce 2016. Při aktuální návštěvě, na níž ho doprovázel tým kolegů z fondu UNICEF, se herec se Zelenským dohodli na konkrétní spolupráci při budování protiatomových krytů pro děti a technické podpoře distanční výuky v regionech, kde kvůli akutnímu nebezpečí není možné chodit do školy fyzicky.

„Během války je pro nás materiální podpora takových iniciativ obzvlášť důležitá, protože veškeré naše úsilí soustředíme na obranu našeho státu,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj. „Mezi priority patří také rozvoj systému rodinné péče o děti zbavené rodičovské péče a rozvoj infrastruktury pro předškolní rozvoj dětí,“ uvádí oficiální web ukrajinského prezidenta. 

Účastníci setkání jednali také o návratu ukrajinských dětí, které ruští okupanti deportovali do Ruska. Zelenskyj vyzval UNICEF, aby pomohl Ukrajině při řešení této otázky.

Bloom navštívil centrum pro děti i atomový kryt

Během své návštěvy se Bloom podíval do hlavního města Kyjeva. Mimo jiné navštívil dětské centrum Spilno vybudované v metru, kde – napsal herec na Instagramu – „mohou děti na několik hodin denně zakusit pocit normálnosti“.

Centra Spilno i na dalších místech Ukrajiny s podporou UNICEF nabízejí podporu dětem a jejich rodinám, které museli utéct před válkou. Podle údajů na webu UNICEF za poslední rok navštívilo centra více než půl milionu dětí a těch, kteří se o ně starají.

Ve městě Irpiň si Bloom prošel školu vybavenou protiatomovým krytem. Popsal rovněž své setkání s Natalií a Jurijem, kteří si vzali domů ke svým pěti dětem ještě další čtyři, které kvůli válce přišly o rodiče. 

Žijí ve vesnici Demydiv, kde se Bloom podle oficiálního webu ukrajinského prezidenta přesvědčil o „strašlivých následcích války“. Bloom se prý vyjádřil, že odvaha a odolnost Ukrajinců, kteří zůstávají navzdory válce silní, na něj udělala dojem. 

Zelenskyj označil Bloomovu návštěvu za důležité poselství. „Je pro nás velmi důležité, aby svět věděl, co se děje na Ukrajině během války,“ uvedl.

Bloom se setkal i s Pavlem

Ve středu se s Bloomem setkal český prezident Petr Pavel, jednali rovněž o Ukrajině a pomoci tamním dětem. „Orlando, pokračuj v tom, co děláš. Je důležité nezavírat oči před válečnými zločiny páchanými na ukrajinských dětech,“ uvedla na Instagramu česká hlava státu.