Nosferatu s Dafoem i Deppovou zahájil natáčení v Praze. V Česku chce Hollywood udělat i další horory

V Česku začalo natáčení amerického snímku Nosferatu, za nímž stojí režisér Robert Eggers, autor filmů Čarodějnice, Maják či Seveřan. Podle zjištění ČT24 ale do Česka míří i druhá řada seriálu Interview s upírem, točit se zde možná bude i horor Netflixu produkovaný režisérem Samem Raimim či další Silent Hill. Levné horory nyní pro producenty často představují jistotu komerčního úspěchu v kinech.

Slavný filmový kritik Roger Ebert o filmu Nosferatu z roku 1922 napsal, že nechce diváky vystrašit, ale spíš pomalu děsit v lezavé atmosféře zmaru, rozkladu a úpadku. „Neukazuje, že upíři vyskakují ze stínů, ale že ve stínech může růst zlo, živené smrtí,“ napsal o klasickém němého hororu režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, jenž ve zlověstných stínech a vychýlených kompozicích expresionismu připravil půdu pro nespočet žánrových následovníků.

Tahle neoficiální adaptace Draculy Brama Stokera, která musela po neshodách s vdovou po spisovateli měnit název i jména postav, však oproti jiným expresionistickým titulům nevznikala ve studiích, ale v reálných lokacích, včetně například slovenského Oravského hradu. V Československu točil Nosferatu ve verzi z roku 1979 také režisér Werner Herzog, ten zase se štábem kromě zmíněné oravské dominanty obsadil třeba hrad Pernštejn. A s novou verzí přijíždějí filmaři i tentokrát.

Režisér Robert Eggers na konci února zahájil v Praze natáčení svojí vize, v níž holohlavého hraběte Orloka, s nímž přijede do Německa devatenáctého století z Transylvánie zkáza, ztvárňuje herec Bill Skarsgård. Ikonický charakter se zvířecíma ušima, drápy i tesáky zahrál v původní verzi Max Schreck, jehož ve verzi od Herzoga vystřídal Klaus Kinski. Skarsgård už má s horory zkušenost díky dvojdílné adaptaci hororu To, v níž ztvárnil démonického klauna.

Bill Skarsgård
Zdroj: Profimedia

„Zatím největší filmový projekt“

Podle Pavlíny Žipkové z Czech Film Commission jde zatím o největší zahraniční filmový projekt, jaký se v Česku letos bude točit, je ale prý předčasné mluvit o útratě producentů či počtu natáčecích dnů. Castingové agentury však nyní ještě dohledávají komparz do rolí chodců, prodejců, pohřebáků a dokonce i bezdomovců se sepsí na natáčení v dubnu. Štáb má filmovat například v Rožmitále pod Tremšínem, míří i na Barrandov.

Kromě Skarsgårda už navíc v Česku točí další herci, kteří se k obsazení Eggersova filmu přidali. Ženu, jíž je Orlok posedlý, ztvárňuje dcera herce Johnnyho Deppa Lily-Rose Deppová, upírova pomocníka potom Aaron Taylor-Johnson, jehož diváci znají z filmů jako Kick-Ass či Bullet Train. V dalších rolích se objeví ještě Willem Dafoe, Nicholas Hoult či Emma Corrinová. Původně přitom měli ve filmu hrát hlavní role Anya Taylor-Joyová a zpěvák Harry Styles, později z něj však odstoupili.

Eggers před několika týdny osobně uvedl v pražském kině Bio Oko svůj snímek Maják, diváci od něj naposledy viděli velkolepý thriller Seveřan zasazený do devátého století, v němž se brutálně plenily vesnice, ale který spíše než historická fakta posouvala snová vizualita. V českých kinech se také představil komorním hororem Čarodějnice, jenž měl evropskou premiéru na festivalu v Karlových Varech. V tomto snímku se publiku poprvé výrazněji představila zmíněná Taylor-Joyová, která si zahrála i v Seveřanovi.

Praha historickou Paříží

Nosferatu však není jediným „upírským“ projektem, který do Česka míří. V tuzemsku vznikne druhá řada velmi volné seriálové adaptace románu Anne Riceové Interview s upírem, podle nějž už v roce 1994 natočil Neil Jordan známý film s Bradem Pittem a Tomem Cruisem.

Projekt americké televize AMC v první řadě přesunul děj z konce osmnáctého století na začátek století devatenáctého, kdy Louis hraný ve filmu Pittem není bílým majitelem otrocké plantáže, ale černým majitelem nevěstince, který prožívá toxický milenecký vztah s Lestatem, upírem, jenž ho „proměnil“.

Druhá řada by se už měla odehrávat v Paříži krátce před druhou světovou válkou, pražské exteriéry si tak znovu zahrají francouzskou metropoli, podobně jako ve filmech Van Helsing, Bídníci, ale i G. I. Joe.

Dalšími velkými seriálovými projekty, jejichž další řady jsou v Česku v přípravě těsně před natáčením, jsou Kolo času streamovací služby Amazon Prime Video a Nadace od Apple TV+. Točit se v tuzemsku bude i pátá řada německého seriálu Ponorka.

Kdo dosáhne na pobídky?

„Kolo času zde za první dvě řady utratilo čtyři miliardy korun. Nadace za druhou řadu předběžně 1,6 miliardy korun, projekt ještě není účetně ukončený. První řada se točila v Irsku,“ uvádí šéfka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Na filmové pobídky, díky nimž se produkcím vrací pětina z uznatelných nákladů utracených za české služby, jde letos 1,4 miliardy korun. Podle vyjádření ministra kultury Martina Baxy (ODS) činí roční strop na jeden projekt 150 milionů korun.

Pro letošek o registraci do programu filmových pobídek požádalo 153 projektů, z toho zahraničních je 56. Pobídky nejsou dotace, projekty nejsou vybírány podle uměleckých či jiných měřítek. Na pobídku dosáhne každý žadatel, který projde kulturním testem, dodá synopsi, scénář a zaplatí správní poplatek.

„Zda se v Česku projekt skutečně bude natáčet, to je jiná věc, producent má od data vystavení registrace tři roky na podání žádosti o alokaci,“ připomíná Bezděk Fraňková. To znamená, že registrace projektu u Státního fondu kinematografie je pouze prvním krokem, který ještě neznamená samotné natáčení v Česku. Registrace pro letošní rok jsou přesto již uzavřené.

Thriller s Malekem i návrat lupičů

Do Česka pak patrně míří i další hororové projekty včetně pokračování videoherní adaptace Silent Hill s názvem The Return of Silent Hill či nový horor produkovaný režisérem Samem Raimim pro Netflix. Ten nese název Every House is Haunted.

Právě levné horory jsou často jistotou kasovního úspěchu v kinech. Ačkoliv v Česku na ně příliš lidí nepřišlo, v zámoří nedávno slavily úspěch filmy jako M3GAN či šestý Vřískot. Na konci loňského roku zase davy mířily na snímek s názvem Úsměv, jenž rezonoval i mezi českými diváky. 

Podle informací ČT24 by se v Česku mohl v budoucnu točit také třeba nový špionážní thriller s Ramim Malekem The Amateur. Herec, který v poslední bondovce ztvárnil zápornou roli, se má tentokrát představit jako kryptograf ze CIA, který agenturu začne vydírat, když se vydává pomstít svoji manželku, která přišla o život při teroristickém útoku.

Do Česka také patrně míří pokračování akční komedie Armáda lupičů, v jejímž prvním díle pražské Kongresové centrum představovalo sídlo Interpolu v Lyonu, noční holešovické ulice Berlín, náměstí Franze Kafky Paříž a Goethovo náměstí v Mariánských Lázních švýcarský Svatý Mořic. V přípravě by také mohlo být další pokračování filmového Warcraftu s názvem Thrall – původní film zcela spoléhal na vizuální efekty a vznikal v ateliérech.

Mezi největší projekty točené v tuzemsku v posledních letech a měsících patřil třeba snímek Na západní frontě klid, za nějž byla nominovaná na Oscara i čtveřice českých filmových profesionálů v různých kategoriích. V Česku se točily i akční filmy Netflixu jako The Gray Man či Vyproštění 2, které již vyhlíží červnovou premiéru.

V dubnu se zase na platformě Disney+ objeví osmidílné drama A Small Light o nizozemském páru, který během druhé světové války pomáhal skrývat Annu Frankovou. To se točilo na pražské Malé Straně či Josefově.