Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.

V částečně autobiografických Fabelmanech vypráví Steven Spielberg, který si odnesl i ocenění za režii, o svém dětství a dospívání z perspektivy začínajícího filmaře.  Snímek založil na svém skutečném životě, kdy se jako teenager potýkal s manželskými problémy rodičů a antisemitismem. Spielberg uvedl, že „tento příběh tajil od svých sedmnácti let“. Je ale prý rád, že ho odvyprávěl.

V kategorii dramatu dokázali Fabelmanovi porazit mimo jiné pokračování akčního trháku Top Gun či druhý díl výpravného sci-fi snímku Avatar Jamese Camerona s názvem Avatar: The Way of Water.

Herecké ceny pro Blanchettovou či Farrella

Nejlepší herec podle Zlatých glóbů Austin Butler vyjádřil své ohromení ze společnosti, v níž ocenění přebírá. „Jsem v této místnosti se všemi svými hrdiny,“ prohlásil. „Brade (Pitte), miluji tě. Quentine (Tarantino), scénář Pulp Fiction jsem si vytiskl ve dvanácti letech.“ K vítězství ve Zlatých glóbech ho ale přivedl Elvis Presley, kterého ztvárnil ve snímku Baze Luhrmanna. Životopisné drama se soustředí na komplikovaný vztah hudební legendy s jeho manažerem.

Cate Blanchettová ve stejné kategorii zabodovala ve snímku Tár, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v muži ovládaném prostředí.

V kategorii komedie si cenu pro nejlepšího herce odnesl Colin Farrell za Víly z Inisherinu. Černé komedii o jednom nečekaně skončeném přátelství se podařilo proměnit i nominaci za scénář, za nějž byl oceněn Martin McDonagh. Příběh se odehrává v Irsku, kde má filmař kořeny.

Michelle Yeohová na Zlatých glóbech 2023
Zdroj: Profimedia

Mezi herečkami v komediálních snímcích zvítězila Michelle Yeohová s filmem Všechno, všude, najednou. Malajsijská herečka čínského původu po převzetí ceny prohlásila, že „Hollywood byl splněným snem, dokud nepřišla.“ Dodala, že na začátku kariéry ji někteří lidé označovali jako příslušnici menšiny a ptali se, zda umí anglicky. „Byla to úžasná cesta a neuvěřitelný boj, ale myslím, že to stálo za to,“ řekla. 

Cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film má soudní drama Argentina, 1985 o procesu s vojenskou juntou. Z animovaných filmů se porotě nejvíce líbil Pinocchio Guillerma del Tora. Tvůrce filmové hudby Justin Hurwitz získal Zlatý glóbus za hudbu k filmu Babylon.  

V televizních kategoriích asociace vyzdvihla Rok draka, navazující na seriálový fantasy hit Hra o trůny, a satirický Bílý lotos.

Murphy vtipkoval o facce na Oscarech

Za celoživotní přínos filmu byl oceněn komik Eddie Murphy. Při přebírání sošky se podělil o svůj návod na úspěch. „Plaťte daně, hleďte si svého a jméno manželky Willa Smithe si neberte do huby,“ radil s okazem na incident na loňských Oscarech, kdy Smith za vtip o své ženě udeřil během ceremoniálu komika Chrise Rocka.

Herec Sean Penn uvedl video s poselstvím od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Návrat Zlatých glóbů

Zlaté glóby jsou považovány za předehru prestižnějších Oscarů, každoročně je udílí Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Loni vyhlášení cen bojkotovala řada hvězd a televizních studií na protest proti jejich nedostatečné diverzitě a televize NBC je odmítla přenášet.

Řada herců i dalších zaměstnanců ve filmové branži jí vyčítala, že ve svých řadách neměla dostatek zástupců etnických menšin, údajný rasismus i korupci. Asociace se za poslední rok snažila dát najevo, že se změnila.

Režisér oceněného filmu Elvis, Baz Luhrmann, podotkl, že změny jsou potřeba i kvůli podpoře kinematografie. Zvláště po pandemii covidu-19, kdy se nepromítalo. „Tím, že se spojíme, vyšleme signál, že je v pořádku spojit se kvůli filmům,“ uvedl.

Předávání cen se letos vrátilo na obrazovky televize NBC, která loni vzhledem ke kritice pořádající asociace odmítla ceremoniál vysílat. Kontroverze spojené s HFPA připomněl během letošního slavnostního večera i jeho moderátor, americký komik Jerrod Carmichael. „Jsem tu, protože jsem černoch,“ zahájil ceremoniál kousavým vtipem.