Od plejtváka přes Tugendhat po současné sklo. V digitální sbírce je české umění přístupné všem

České umění je přístupné v digitální sbírce (zdroj: ČT24)

Brněnskou vilu Tugendhat, obrazy Alfonse Muchy nebo expozice Národního muzea si mohou prohlížet zájemci z celého světa. První velká digitální sbírka českého umění, designu a architektury je nově k vidění na platformě Google Arts & Culture. Projekt Srdce Česka (Heart of Czechia) vznikl pod patronátem českého předsednictví v Radě Evropské unie a je volně přístupný.

Podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše je digitalizace pro muzea budoucností. Smyslem projektu je totiž zachovat české kulturní bohatství budoucím generacím a zároveň přiblížit tuzemskou kulturu zájemcům ze světa. Sbírka muzea je proto přístupná i v angličtině.

Virtuální návštěvníci si mohou projít historickou budovu a dozvědět se více třeba o plejtvákovi myšokovi, který je exponátem i neoficiálním maskotem Národního muzea. Toho mimochodem mohou zájemci při fyzické návštěvě expozice vidět díky aplikaci s rozšířenou realitou nejen jako kostru, ale plavajícího uprostřed oceánu.

Památky UNESCO i současné sklo

Sbírku uvádí abeceda pojmů, které definují českou kulturu. Například písmeno F značí Franze Kafku, písmeno G zase gotiku. V Česku se do projektu zapojily dvě desítky kulturních institucí, mimo jiné Muzeum umění v Olomouci, Národní divadlo v Praze, Plzeňská filharmonie nebo vila Tugendhat v Brně, která je na seznamu památek UNESCO.

Srdce Česka zahrnuje více než dvacet panoramatických pohledů, mezi něž patří i panorama Domu u Černé Matky boží v Praze, a přes dva a půl tisíce děl a artefaktů. Prohlížet si lze zdigitalizovaná díla Františka Kupky, Josefa, Čapka, Toyen nebo rozměrnou Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Velkoformátová plátna s vyobrazením slovanské historie jsou přístupna ve vysoce kvalitním rozlišení, které umožňuje z detailní blízkosti studovat jednotlivé tahy štětcem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ze současných výtvarníků vezme virtuální zájemce do svého ateliéru sklářský výtvarník Martin Janecký, který jako jeden z mála ovládá techniku tvarování skla zevnitř žhavé baňky. „Je skvělé, že se české umění, ať už historické, nebo současné, dostane až mezi pět miliard lidí, které mají přístup i internetu,“ podotýká k projektu.

Šest milionů artefaktů

Před dvěma lety vznikla na Google Arts & Culture výstava věnovaná historii 17. listopadu 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy a studenty poslali do koncentračních táborů, a také 17. listopadu 1989, kdy potlačená demonstrace vysokoškolských studentů vyústila v sametovou revoluci. Výstava připravená organizací Paměť národa představila dobové fotografie a vzpomínky pamětníků.

Dlouhodobě spolupracuje s platformou Google Arts & Culture například pražské Museum Kampa. Sbírka Heart of Czechia – jejíž anglický název ukrývá slovo „art“, tedy „umění“ – je ale první takového rozsahu.

Platforma Google Arts & Culture existuje jedenáct let. Věnuje se především výtvarnému umění, literatuře, hudbě, performativnímu umění, ale i historii a společenskému dění. Jako nekomerční iniciativa se snaží globálně zpřístupnit kulturu jednotlivých regionů. Nyní má přes dva tisíce partnerů z více než osmdesáti zemí a shromažďuje přes šest milionů artefaktů prostřednictvím více než 3,7 tisíce digitálních výstav.