Vraky z Irpině, sovětský dezertér a Hutka i Artway. Festival Paměti národa nezapomíná na nesvobodu

Začíná Festival Paměti národa (zdroj: ČT24)

Na Strahovském stadionu začíná třídenní Festival Paměti národa. Na návštěvníky čekají projekce, diskuse, hudba i divadlo, které se tématem vážou k nesvobodě. Nejen z období nacistické a komunistické totality, ale i třeba z aktuální války na Ukrajině. Festival pořádá organizace Post Bellum, která spravuje sbírku vzpomínek pamětníků Paměť národa.

Letošní ročník festival věnuje obráncům Ukrajiny, na jejich podporu půjde i dobrovolné vstupné. Reálným svědectvím války jsou na stadionu rozstřílené a jinak zničené vraky aut, které organizátoři dovezli z měst Irpiň, Buča a Hostomel.

„Zachytili jsme příběhy čtyř lidí, kterým vraky patří. Přišli o majetek, museli rychle odejít a to auto je jakýmsi mementem toho, co se stalo,“ dodává Kristýna Bardová z Post Bellum. Příběhy zprostředkovávají také audionahrávky.

Festival do svého programu zařadil i připomínky dalších příběhů nesvobody. Například v první den se věnuje historii Sokola a demonstraci vysokoškoláků proti špatným podmínkám na kolejích, kterou v říjnu 1967 rozehnala Veřejná bezpečnost.

Osud sovětského dezertéra i odsunutých dětí

V pátek je v plánu křest knihy Nezapomeňte, která mapuje osudy některých osobností dvacátého století, i debaty o operaci Anthropoid. Návštěvníci mohou zhlédnout i filmový blok na téma holocaustu a hraný film Tobruk.

Na Festivalu Paměti národa se mi líbí, že se na něm potkávají různé generace. Vedle přednášek historiků a architektů vystoupí třeba Thom Artway. Jsou tam představení, které dělají děti inspirované příběhy pamětníků, a zároveň sami pamětníci, kteří vypráví o významných momentech dvacátého století.
Kristýna Bardová
Post Bellum

Projekce filmu Dezertér představí příběh sovětského vojáka v Československu, který v roce 1990 dezertoval, skrýval se, a nakonec zde získal politický azyl. V poslední den festivalu je v plánu také debata s autory knihy Odsunuté děti o osudech německých dětí v Československu na a po konci druhé světové války.

Součástí festivalu je i hudební program. Na úvod zahrají třeba písničkáři Vladimír Merta a Jaroslav Hutka. V pátek vystoupí Lenka Dusilová či disco-balkánská skupina Circus Brothers. V sobotu si je možné poslechnout Ty sáčky nebo Thoma Artwaye.

Jedno z témat je i využití opuštěného a chátrajícího Strahovského stadionu. Zájemci se s historií stánku seznámí při komentovaných prohlídkách a jeho budoucností třeba díky vystaveným vizím od studentů architektury. Děti po celý festival zabaví stopovací hra inspirovaná jedinou pohádkou Václava Havla Pižďuchové.