„Tajné obyvatele“ Planety Praha prozrazuje ukázka nového dokumentu

Teaser: Planeta Praha (zdroj: Aerofilms)

Dva roky sledovali filmaři život v „pražské divočině“. Dokument Planeta Praha slibuje seznámení s „tajnými obyvateli“, kteří žijí v sousedství Pražanů i turisticky vytížených míst, přesto si jejich přítomnost mnozí příliš neuvědomují. Film, jehož protagonisty jsou městská příroda a zvířata, která v ní jsou doma, se do kin dostane na konci července. První záběry ale už pouští v upoutávce.

Za vznikem Planety Praha stojí tvůrci úspěšného snímku Planeta Česko. I tentokrát nahlíží do mikrokosmu, jehož zajímavost lidé často nedoceňují.

„Náš hlavní odborný poradce, biolog Ondřej Sedláček, s nadsázkou říká, že by měl být vyhlášen Národní park Praha. Městská krajina je pestřejší než krajina za městem. Jedním z ,nej' je fakt, že Praha je místo s největším počtem rostlinných druhů v České republice,“ upozorňuje producent Radim Procházka.

Spolu s režisérem Janem Hoškem a kameramanem Jiřím Petrem sledovali flóru i faunu jak v centru hlavního města, tak i na periférii. Díky natáčení během pandemické karantény se podařilo získat i záběry, které by rušné velkoměsto jinak těžko dovolilo. Kamera zachytila hnízdění slípky zelenooké v čističce, soubor mufloních samců v areálu nemocnice nebo narození myšice křovinné nedaleko hrobu Franze Kafky.

„Málokdo by také tušil, že Petřín, ostrov zeleně v samém srdci hlavního města, je exkluzivním pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé, a nádrž Slatina v Dubči slouží jako nocoviště pro statisíce středočeských špačků. Neúprosný souboj o potravu probíhá v trojské ZOO, kam lítají tajně na oběd volavky popelavé. A pak je tu také v Praze nikdy nezamrzající Vltava, kvůli které někteří ptáci přestali migrovat na jih,“ prozrazují tvůrci další protagonisty dokumentu.

Planeta Praha vzniká v koprodukci České televize.