V Praze to žije, i když je prázdná. Zvířata totiž v hlavním městě natáčejí dokument

V prázdné Praze vzniká dokument o mikrosvětě přírody (zdroj: ČT24)

Nemusí nosit roušky a omezení volného pohybu jim jen svědčí. Hlavními hrdiny chystaného dokumentu s pracovním názvem Planeta Praha jsou totiž zvířata. V liduprázdném hlavním městě jejich mnohdy dobrodružný život právě natáčí dokumentaristé Marián Polák a Jan Hošek. Navazují tak na svůj úspěšný přírodopisný snímek Planeta Česko.

Žánrově bude Planeta Praha „wildlife dokumentem“. Odkryje rozmanité způsoby adaptace živočichů a rostlin na městské prostředí, konkrétně třeba na Petříně, ve Valdštejnské zahradě, na Olšanských hřbitovech, v areálu Thomayerovy nemocnice i v zoologické zahradě.

Co je pro lidi klidnou procházkou či posezením v zahradní restauraci, může být pro zvířata žijící v nedalekém parčíku dramatickým bojem o život. Rádi bychom, aby náš film v divácích vyvolal úžas nad silou, dynamikou a tvořivými schopnostmi pražské přírody. Genius loci hlavního města by měl hrát významnou roli, chceme divákům Prahu ukázat tak, jak ji dosud neznají.
Marián Polák

Jako „herce“ tvůrci angažovali špačky, kosy, sokoly, nutrie, roháče, hrobaříky, motýly, netopýry, křečky nebo muflony. Současná situace natáčení s těmito zvířaty ulehčuje.

„Zavedená omezení volného pohybu osob nám paradoxně pomohla k naprosto unikátním záběrům prázdných ulic, které využijeme jako podklady k trikovým záběrům zástavby mizející v divoké vegetaci. Příroda nám virovou epidemií pomáhá víc, než bychom si přáli,“ potvrzuje producent Radim Procházka.

Mufloni v areálu Thomayerovy nemocnice
Zdroj: Aerofilms

Planetu Praha začal štáb prozkoumávat letos v dubnu a pokračovat chce do konce následujícího roku. Premiéra je v plánu na jaro 2022.