Oprav hrobek průmyslníka Dittricha či Schichta se chtějí ujmout města

Města na severu Čech řeší opravu významných hrobek. Vedení Krásné Lípy by rádo převzalo hrob průmyslníka Augusta Dittricha. Záchrany se před několika lety ujal spolek Omnium, nedokázal ale splnit podmínky. A Ústí nad Labem už rozhodlo o převzetí šesti hrobek významných Ústečanů. I tato místa posledního spočinutí vyžadují opravy.

Textilní továrníci Dittrichové mimo jiné Krásné Lípě věnovali pozemek na vybudování nového hřbitova. U něj byla v roce 1886 postavena honosná rodinná hrobka. S kryptou vyzdobenou modrozlatou mozaikou patřila k okázalým stavbám na Krásnolipsku.

Navrhl ji berlínský architekt Julius Carl Raschdorff, který je také autorem hrobky německého císaře Fridricha III. v Postupimi. Kuriozitou je navíc technické zázemí – k hrobce patří totiž i malá kotelna, díky níž se dala při zádušních mších vytápět. Poté, co byli potomci továrnické rodiny po válce nuceni odejít, začalo pietní místo chátrat.

Dnes je Dittrichova hrobka kulturní památkou a čeká na návrat původního lesku. Před čtyřmi lety se jí ujal spolek Omnium, který zachraňuje zničené a nevyužívané památky. Stavbu se podařilo vyklidit, staticky zajistit a udělat konstrukci, která má bránit zatékání.

Pak se ale práce víceméně zastavily. Zástupce spolku už dříve uvedl, že pokračování v opravách jim zkomplikovala pandemie. Z vyjádření místopředsedy správní rady Jana Děda pro iDNES.cz plyne, že realizaci plánů brzdí nyní i nedostatek financí.

Opravy by nyní chtělo převzít město, jemuž patří pozemek pod hrobkou. Rádo by památkově i místně významnou stavbu alespoň zastřešilo, v rozpočtu má připravených až pět milionů korun. „Budeme muset jednat s úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových ohledně zápisu na katastru, kde je uvedeno, že vlastně spolek nesmí po dobu deseti let tuto nemovitost převést,“ uvedla k dalším krokům místostarostka Krásné Lípy Jana Drobečková (nestr.).

Hrobky jako střípky ústecké paměti

Hrobky řeší také v Ústí nad Labem. Město jich převzalo šest, umístěny jsou na hřbitovech v Krásném Březně a na Střekově. Mezi nimi i hrobka významného průmyslníka a zakladatele proslulé továrny na mýdlo s jelenem Johanna Schichta.

„Byly to mimořádné funerální stavby, mimořádné umělecké kvality a zejména místa odpočinku těch nejvýznamnějších Ústečanů,“ upozornil historik a opoziční zastupitel Martin Krsek (PRO! Ústí). Podle něho jsou jen střípkem důležité paměti města, většina hrobek byla v minulosti zlikvidována. Šest, které město přebírá, jsou ve špatném stavu, chátrají od konce druhé světové války.

Města na severu Čech řeší opravy významných hrobek (zdroj: ČT24)

Vyčísleny už jsou náklady na pět německých hrobek, kolik by stála oprava české hrobky rodiny Futerových, není ještě jasné. „Opravy na těch pět hrobů jsou plánovány přibližně na milion dvě stě tisíc,“ upřesnil ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

O další prostředky chtějí zastupitelé požádat kraj i ministerstvo kultury. To už v minulosti rozhodlo, že většina z hrobek se stane kulturní památkou, ale kvůli majetkoprávnímu vypořádání se řízení odložilo. Město by tak mohlo čerpat finance z programu na záchranu kulturních památek.