Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.

Porota udělila Hlavní cenu Trilobit 2021 dokumentaristům Barboře Chalupové a Vítu Klusákovi za jejich dokument V síti o sexuálním zneužívání dětí na internetu. „Tím, jak sugestivně a naprosto otevřeně hovoří o citlivém problému, vtahuje nás prostřednictvím odvážného experimentu přímo do ohniska dění a vzbuzuje silné emoce vůči páchanému zlu,“ zhodnotila film porota ve stanovisku.

Cenou Trilobit 2021 byl oceněn scenárista a režisér Bohdan Karásek za vztahovou tragikomedii Karel, já a ty. Stejné ocenění získal také Radovan Síbrt za námět, scénář a režii dokumentu Postiženi muzikou, unikátní sondy do života kapely The Tap Tap složené ze studentů Jedličkova ústavu.

Poslední cenu Trilobit 2021 obdrželi rovněž Ivan Trojan a Josef Trojan za herecké výkony v historickém dramatu režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán. „Za šťastné považujeme rozhodnutí režisérky obsadit do role klenoucí se ve velkém časovém odstupu otce a syna, což dodalo výbornému výkonu Trojanových na věrohodnosti i prostřednictvím sladěných gest, pohybu těla i mimiky,“ odůvodnila rozhodnutí porota.

Brejchová podle poroty nikdy nesloužila mocným

Cenou Vladislava Vančury 2021 za celoživotní tvorbu byla oceněna Jana Brejchová, jednaosmdesátiletá herečka, která má za sebou více než půlstoletou uměleckou kariéru. „Herectví Jany Brejchové a její role patří nepochybně k tomu nejlepšímu, co naše poválečná kinematografie nabídla. Za výjimečné považujeme i to, že se nikdy nezpronevěřila hereckému svědomí a svým talentem nesloužila mocným,“ uvedla porota.

Cenu Ferdinanda Vaňka 2021 za přínos díla občanské společnosti získal režisér Břetislav Rychlík za dokument Strážce paměti Ján Langoš připomínající výjimečnou osobnost slovenského katolického disentu.

Cena Josefa Škvoreckého 2021 za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby připadla autorům odborné publikace Česká kameramanská škola, kterými jsou Ludvík Baran, Jaromír Šofr, Marek Jícha a Daniel Souček.

V Berouně se ceny tentokrát předávaly za zvýšených hygienických opatření a bez publika. Slavnostní ceremoniál v Kulturním domě Plzeňka moderoval herec a režisér Jiří Havelka a živě jej streamovala Česká televize na www.ctart.cz.