Filmová upoutávka týdne: Planetu Duna obývá první ukázka epické sci-fi

Očekávaná adaptace vědeckofantastického románu Duna se prezentuje v tříminutové upoutávce. Hvězdně obsazený a údajně „nezfilmovatelný“ příběh z desetitisíce let vzdálené budoucnosti by měl vstoupit do českých kin v polovině letošního prosince.

Duna je ve světě spisovatele Franka Herberta malá pouštní planeta, o kterou v 21 tisíc let vzdálené budoucnosti jeví velký zájem mnoho enkláv galaktického Impéria. Písečné pláně totiž skýtají koření melanž, které konzumentovi prodlužuje život a propůjčuje jedinečné psychické schopnosti. Dunu trvale obývají jen domorodí obyvatelé a právě s nimi se osudově zaplete mladý vévoda s královskou krví Paul Atreides.

Původní román se dočkal filmové adaptace v roce 1984, tedy devatenáct let po své publikaci. Rozpačitě přijatý snímek natočil režisér David Lynch. Pro mnohé kritiky představovalo dílo důkaz toho, že Herbertova kniha není vhodná k filmovému zpracování.

Z románu ještě vycházela stejnojmenná koprodukční minisérie z roku 2000 (natáčená ve studiích na Barrandově). O tři roky později měly televizní premiéru Děti planety Duna – ty vznikly na základě spisovatelova románového pokračování z roku 1976.

Upoutávka na nejnovější adaptaci je především důkazem toho, jaké obrovské prostředky měli tvůrci při realizaci k dispozici. V jiných momentech však dokáže působit i úsporně a minimalisticky. Na filmu se podílí oceňované špičky současné hollywoodské kinematografie.

Vysněný projekt režiséra i skladatele

Režisérem Duny je kanadský rodák Denis Villeneuve. Ten již v roce 2016 prohlásil, že adaptovat Dunu je jedním z jeho dlouhodobých snů. Villeneuve k projektu přistoupil již coby etablovaný autor – právě slavilo úspěch jeho thrillerové drama z americko-mexického pohraničí Sicario: Nájemný vrah (2015) a nedlouho poté obdržel oscarovou nominaci za sci-fi Příchozí (2016).

V roce 2017 mělo premiéru jeho pokračování kultovního sci-fi Blade Runner 2049. Vyprávění o androidích „replikantech“, nerozeznatelných od lidských tvůrců, sice nemělo kýžený finanční úspěch, Villeneuve ovšem opět získal velmi pochvalné recenze.

Ústřední roli Paula Atreida hraje Timothée Chalamet, známý například coby protagonista romance Dej mi své jméno (2017) nebo z adaptace románu Louisy May Alcottové Malé ženy (2019). V Duně bude hrát po boku mnoha populárních herců a hereček jako například Joshe Brolina (Avengers: Endgame, 2019), Oscara Isaaca (Star Wars: Vzestup Skywalkera, 2019), Zendaya (seriál Euforie, 2019–2020) či Javier Bardem (Všichni to vědí, 2018).

Duna je v neposlední řadě také vysněným projektem oscarového skladatele filmové hudby Hanse Zimmera. Ten kvůli práci na filmu musel odmítnout obvyklou spolupráci s režisérem Christopherem Nolanem na snímku Tenet (2020). 

Duna má do světových i českých kin vstoupit 17. prosince 2020.