Knižní trh hledá hrdiny, kteří ho zachrání z krize. Mezi čtenáři i u státu

Literatura se vzpamatovává z koronavirové krize (zdroj: ČT24)

I český knižní trh se snaží vzpamatovat z koronavirové krize. Vydavatelé, obchodníci a podporovatelé literatury přicházejí s projekty, které mají čtenáře přivést do knihkupectví a pomoci autorům. Podporou by také mohlo být částečné odpuštění DPH na knihy, to ale podle ministerstva financí není pravděpodobné.

Například České literární centrum nabídlo spisovatelům stipendium. Z více než sto osmdesáti žadatelů vybrala odborná porota šestnáct básníků, prozaiků i autorů komiksů, mezi něž rozdělí celkem 560 tisíc. 

„Jsme schopni podpořit autora nebo autorku dvaceti tisíci korunami měsíčně. Jedinou podmínkou je, že stipendista či stipendistka v daném měsíci, kdy stipendium dostane, nesmí pobírat pomoc od státu pro osoby samostatně výdělečně činné v souvislosti s koronavirem,“ upřesnil přeseda komise Martin Krafl.

České literární centrum je instituce zřízená Moravskou zemskou knihovnou z pověření ministerstva kultury.

Desetikoruna navíc

Podpořit český literární trh chce i kampaň „Staň se hrdinou – zachraň knihkupectví“. Různí nakladatelé vybrali ze své produkce čtenářsky atraktivní tituly, u nichž se zároveň vzdali části zisku. Naopak knihkupci získají z každého prodaného výtisku desetikorunu navíc.

„Vyrobili jsme dva miliony katalogů, které v těchto dnech doručujeme do schránek českých rodin. V katalogu je 80 nejprodejnějších titulů, vybírali jsme je schválně tak, aby si našli čtenáři všech věkových skupin to své,“ podotýká marketingový ředitel Zdeněk Novák z Euromedia Group, od níž podnět k této akci vzešel.

Osvobození od DPH? Nepravděpodobné

O pomoc od státu požádal Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) navrhl osvobození knih od DPH alespoň do konce příštího roku. DPH na knihy činí v současnosti deset procent.

Otevření knihkupectví Kanzelsberger v Praze v době koronavirové krize
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Je to jediná šance, jak dlouhodobě pomoci knižnímu trhu, aby se vzpamatoval. Zároveň by toto opatření šlo proti zvyšování cen knih, protože teď budeme dělat menší náklady, takže bude velký tlak na zdražení,“ domnívá se předseda svazu Martin Vopěnka. 

Podle ministryně ale odpuštění DPH pravidla nedovolují. „V rámci harmonizovaného práva EU platí, že osvobození od DPH je možné využít v přesně definovaných oblastech, mezi které prodej knih nepatří,“ uvedla.

Malí nakladatelé, velké ztráty

S podporou oslabeného knižního trhu ale stát počítá. Ministr kultury Zaorálek (ČSSD) už dříve uvedl, že například na malé nakladatele myslí v záchranném balíčku, který předložil vládě. Velcí nakladatelé podle něj mohou podporu čerpat z jiných vládních programů.

Malí nakladatelé sdružení do platformy Knihex reagovali na Zaorálkovo sdělení otevřeným dopisem. Vyjádřili v něm obavu, že v ministerstvem nastavených podmínkách pro podporu mnoho nakladatelů nebo část jejich produkce záchrannou sítí propadne.

První knihkupectví otevřela před necelým měsícem. Tržby se ale pohybují kolem padesáti procent obvyklého obratu. Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů přijde kvůli protikoronavirovým opatřením knižní trh letos až o tři miliardy korun.