„Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje. Krev v botách, znáš to“

Upoutávka k filmu Můj otec Antonín Kratochvíl (zdroj: ČT24)

Režisérka Andrea Sedláčková dokončila dokument, který zachycuje dramatický životní příběh zásadní osobnosti české fotografie Antonína Kratochvíla. Snímek, který začal vznikat při příležitosti Kratochvílových sedmdesátých narozenin, nahlíží držitele čtyř ocenění World Press Photo pohledem jeho nejstaršího syna Michaela Kratochvíla, k čemuž odkazuje název Můj otec Antonín Kratochvíl. Film vstoupí do kin na začátku dubna, na upoutávku se můžete podívat už teď.

Filmaři natáčeli na několika místech světa. Začali v Lovosicích, kde se Kratochvíl v roce 1947 narodil, točili také ve Vinoři, kam byl v útlém věku Antonín s rodiči násilně přesídlen do pracovního tábora. Filmový štáb navštívil i místo rakouského uprchlického tábora v Traiskirchenu, první zastávce při Kratochvílově emigraci.

Štáb nevynechal ani New York, přes který vedla Kratochvílova cesta k celosvětovému úspěchu. A točilo se i v Černobylu – místo jaderné katastrofy Antonín poprvé navštívil v roce 1996 a vrací se sem fotografovat dodnes.

Natáčelo se i v Praze, kam se po letech života v USA fotograf nedávno se svou rodinou vrátil. Dokument Můj otec Antonín Kratochvíl vznikal od roku 2018 a dokončen byl před několika dny.

Otec ztracený a nalezený

Antonín Kratochvíl patří podle výběru časopisu American Photo mezi sto nejzásadnějších osobností oboru. Spolupracoval s nejznámějšími periodiky světa, jako jsou například The New York Times, Newsweek, Time, Vogue, Esquire nebo The Rolling Stone, nikdy se však na dlouho nenechal strhnout ryze komerčními zakázkami.

Sláva ho záhy začala nudit a vydal se proto fotografovat zblízka válečné konflikty a utrpení v Africe, Iráku, Afghánistánu nebo Sýrii. Prošel skoro všemi světovými konflikty posledních desetiletí. „Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje. Krev v botách, znáš to,“ říká Antonín Kratochvíl v první ukázce z filmu.

Za svou práci dostal desítky mezinárodních ocenění. Kromě fotografií krutých válečných konfliktů je známý také pro originální snímky Harveyho Keitela, George Clooneyho, Davida Bowieho či Johnnyho Deppa.

Pátrání po minulosti slavného fotografa nemapuje jen dramatické momenty dvacátého století, ale má také hluboce osobní rovinu. V osmnácti Kratochvíl emigroval z Československa bez svého nenarozeného syna Michaela, který se až do puberty domníval, že jeho otec nežije. Avšak otec byl naživu, a navíc mezinárodní celebrita.

Se synem se potkal až v jeho dospělosti. Michael se nakonec stal také fotografem a společně fotili nejen v Černobylu. Snímky, které spolu nafotili, budou ještě před uvedením filmu do kin k vidění od 20. března v rámci připravované stejnojmenné výstavy v Leica Gallery Prague. Film, který koprodukovala Česká televize, vstoupí do kin 2. dubna.

Pracoval jako fotograf pro prestižní světová periodika, mezi nimi například The New York Times, Newsweek, Vogue a Rolling Stone. Fotil válečné konflikty, mimo jiné ve Rwandě, Bosně, Iráku, Sierra Leone nebo Afghánistánu. Je držitelem několika prestižních cen World Press Photo.

Antonín Kratochvíl
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK