Pražští filharmonici, jimž Čína zrušila turné, zamíří do Kuvajtu, Paříže či Vídně

PKF - Prague Philharmonia vyjede do zahraničí (zdroj: ČT24)

Poprvé v historii vystoupí PKF – Prague Filharmonia na prestižní scéně v Kuvajtu a vyjede také na turné s proslulým německým pěvcem Jonasem Kaufmannem. Filharmonici představili své hlavní zahraniční projekty na nadcházející sezonu, ze které vypadlo turné v Číně. To odřekla druhá strana po sporu s pražským magistrátem.

S Kaufmannem už pražští filharmonici vystoupili letos v únoru v Berlíně, Mnichově či Hannoveru. Spolupráce se jim osvědčila, a proto se znovu setkají už v říjnu, tentokrát ve Vídni. „Patří k nejlepším tenoristům na světě a musím říct, že osobní setkání s ním bylo velmi pozitivní v tom, jak vnímá hudbu,“ prohlásil na Kaufmannovu adresu Radim Otépka, ředitel PKF – Prague Filharmonia.

Orchestr německého vokalistu doprovodí v programu na vídeňské téma, složeném ze Straussových operet nebo Stolzových písní. Podobný pak předvedou i zkraje příštího roku na evropském turné. Filharmonici zamíří mimo jiné do budapešťské Müpa, berlínské Philharmonie, pařížského Théâtre des Champs-Élysées nebo bruselského Palais des Beaux-Arts.

„Domluvili jsme se na pokračování spolupráce, která vyústila v další turné, jež je mnohonásobně větší, protože bude obsahovat patnáct koncertů v největších evropských městech,“ přiblížil Otépka.

Orchestr vznikl v roce 1994 z iniciativy dirigenta Jiřího Bělohláva pod jménem Pražská komorní filharmonie. Sám Bělohlávek v souboru působil jedenáct let jako dirigent, od roku 2005 zůstal čestným uměleckým ředitelem tělesa. Aktuálně - od sezony 2015/16 - stojí v čele francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Repertoár orchestru tvoří především hudba vídeňského klasicismu, filharmonici tak hrají skladby z per skladatelů jako W. A. Mozart, L. van Beethoven či J. Haydn, rejstřík ale rozšiřují i o díla romantismu 20. a 21. století.

Soubor si dle svých vlastních slov drží charakteristický zvuk, svěžest a perfekcionismus, díky němuž uspěl ve světové konkurenci a patří k vyhledávaným hudebním tělesům. 

Jiří Bělohlávek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Mozart zazní v Perském zálivu, Čína koncerty zatrhla

Ještě letos na podzim vyjedou hudebníci poprvé v historii souboru do Kuvajtu, kde tamním divákům představí to nejlepší z evropské hudební tradice. Zazní tudíž třeba Mozart, Beethoven a další velikáni. Vystoupení je podle Otépky výsledkem snah orchestru zabydlet se v zemích Perského zálivu.

Původně měl nabitou zahraniční sezonu filharmoniků otevřít zářijový zájezd do Číny, z něj ale sešlo. Na neurčito v červnu turné odložily čínské úřady, kterým vadilo prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o takzvané sesterské smlouvě, kterou s Pekingem uzavřelo předešlé vedení magistrátu. To současné chce ze smlouvy vyškrtnout bod o tom, že Praha uznává politiku jednotné Číny.

„Rád bych konstatoval, že si myslím, že je velice smutné, že čínská strana zatahuje politiku tímto způsobem do kulturních výměn, kultura by měla lidi spojovat, a ne takovýmto způsobem rozdělovat,“ uvedl v červnu Hřib. Podle Otépky zrušení čínské šňůry činnost filharmonie nenaruší, protože koncerty se plánují na dlouho dopředu.