Ilegálně běhat, to už ne. Da Style Killas se ohlíží za vývojem od graffiti po galerie

Michala Dvořáka, Michala Škapu, Jana Kalába a Matěje Olmera spojuje graffiti minulost a značka DSK, tedy Da Style Killas. Bývalí writeři, dnes čtyřicátníci, vystudovali výtvarné školy a stali se svébytnými umělci, kteří ulice vyměnili za galerie. V jedné pražské – DSC Gallery – aktuálně vystavují. První společná výstava ukazuje jejich vývoj od graffiti po individuální malířské přístupy každého z nich.

„Graffiti je pro mě úplná svoboda. Svoboda ducha, svoboda projevu, svoboda pohybu. Je v něm nespoutanost, pomíjivost. Nelpíš na věcech, protože nevíš, kdy je přetřou, za jak dlouho zmizí. Proti tomu je tenhle galerijní svět úplně plytký, pochopitelný, racionální,“ srovnává dva kraje své tvorby Michal „Romeo“ Dvořák.

Z výtvarné branže se posunul více k filmové. Natáčí videoklipy s výraznými osobnostmi hiphopové scény jako PSH nebo Indy & Wich. Jako producent zaštítil dokument o slovenském rapperovi Rytmusovi. Sám pak režíroval dokument Občan K., kterým umělecká skupina Ztohoven, jejímž je zakládajícím členem, upozorňovala na problémy občanské svobody a identity. 

Svou graffiti minulost rozhodně nepopírá ani Jan Kaláb, který je i tvůrcem plastikového 3D graffiti. „Je to pro mě naprosto fundamentální zkušenost, je pořád ve mně,“ přiznává. „Graffiti bylo o permanentní práci a poměřování s ostatními, navzájem jsme se motivovali, zatímco akademické prostředí je spíš o tom, jít si sednout do kavárny,“ poznamenává tento absolvent Akademie výtvarných umění.

„Ilegálně běhat a malovat“ už prý nechce, ale rád by vyměnil galerijní prostory jednou za čas za možnost realizovat se na velkých plochách v prostoru.

Někdejší graffiti umělci společně vystavují (zdroj: ČT24)

„Občas si odskočím a něco namaluju venku, ale víceméně je to pro mě už trošku uzavřená kapitola,“ přiznává naopak Michal Škapa aka Tron nebo Code. „Ale samozřejmě z toho dlouhodobě čerpám a vždycky to byla pro mě velká inspirace a energie, jen ji teď přelívám do menších formátů, jako jsou plátna,“ vysvětluje. 

Jeho díla, stejně jako tvorba dalších tří umělců z graffiti crew DSK, jsou v DSC Gallery k vidění do 23. srpna.