Lake Malawi se vylilo za český hudební rybníček. Kapela postoupila do finále Eurovize

Přehrajte si: Záznam prvního semifinále Eurovision Song Contest 2019 (zdroj: ČT24)

V Tel Avivu se v úterý večer začalo rozhodovat o letošním vítězi Eurovision Song Contest. V prvním semifinále mezinárodní hudební soutěže na loňský český úspěch navázala indie-popová kapela Lake Malawi. Hlasy diváků ji posunuly do finále. Fandit českým muzikantům a sledovat vystoupení jejich finálových konkurentů mohou diváci České televize 18. května v přímém přenosu. O dalších postupujících ještě rozhodne 16. května druhé semifinále.

Lake Malawi jsou teprve osmými reprezentanty Česka ve více než šedesátileté historii Eurovize. Soutěž, organizovaná zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unii (EBU), k mezinárodní popularitě pomohla třeba skupině ABBA, Céline Dion nebo Conchitě Wurst.

Albert Černý: Na semifinále se těšíme

Kapelu Lake Malawi si vybrali fanoušci v národním kole. Zaujmout se rozhodla skladbou Friend of a Friend. „Na semifinále se těšíme. Vyzkoušeli jsme si své vystoupení už několikrát a celkově z toho máme dobrý pocit,“ řekl před večerním vystoupením frontman Albert Černý.

Kromě českých fanoušků kapelu podle jeho slov podporují také ti polští.  „Vnímám podporu z Polska. Jsem totiž z Třince a mluvím s částí naší rodiny polsky. Už jsem dělal několik rozhovorů pro polskou televizi a určitou náklonnost tam cítím. Jsem samozřejmě rád, protože je to velká země a jejich hlasy potřebujeme,“ podotknul Černý. Diváci totiž nemohou hlasovat pro zpěváka ze své země.

  • Lake Malawi je česká indie-popová kapela, kterou založil její frontman Albert Černý v září roku 2013, po rozpadu jeho předchozí kapely Charlie Straight. Při hledání názvu pro novou skupinu se inspiroval písní Calgary svého oblíbeného interpreta Bon Ivera.
  • Kapela Lake Malawi vystupuje ve složení: Albert Černý (zpěv, kytara, klávesy), Jeroným Šubrt (baskytara, klávesy), Antonín Hrabal (bicí) a Pavel Palát (kytara). Frontman Albert Černý je autorem veškeré hudby a textů. Za svou tvorbu obdržel čtyři ceny Anděl, dvakrát byl oceněn v hudební anketě Slavík a získal i cenu MTV.
  • Kapela Lake Malawi se nikdy netajila svými zahraničními ambicemi. Už jejich první singl Always June představil Albert Černý akusticky v živém vysílání rádia BBC London. V květnu roku 2015 pak vydali nahrávku We Are Making Love Again. V témže roce Lake Malawi vystoupili na britském The Great Escape Festivalu v Brigtonu a singl Chinese Trees bodoval v hitparádě Audition Poll na Amazing Radiu.
  • Kapely si během jejího působení na hudební scéně všiml i management známých jmen jako 30 Seconds To Mars (2014) či Mika (2016) a v roce 2017 i velkých oblíbenců Lake Malawi, skupiny The Kooks. Lake Malawi tak dostali příležitost představit svou tvorbu fanouškům těchto hvězd jako předkapela na jejich pražských halových koncertech.
  • Na podzim roku 2017 vydali Lake Malawi 14 písní na svém debutovém albu Surrounded by Light. Hudba Lake Malawi se objevila i v několika úspěšných českých filmech, například 10 pravidel jak sbalit holku, Ostravak Ostravski.

Větší pozornost Čechům pomohl loni získat zpěvák Mikolas Josef, který dosáhl šestého místa. Šlo o nejlepší výsledek dosavadních českých účastí, před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. 

Eurovision Song Contest 2019 na ČT
Zdroj: ČT24

Jako vždy do finále automaticky postupují zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, tedy Velké Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael.

Ostatní finalisty a také celkového vítěze volí televizní diváci a odborná porota. Z prvního semifinále kromě Lake Malawi postoupilo také  Řecko, Bělorusko, Srbsko, Kypr, Estonsko, Austrálie, San Marino, Slovinsko a Island. Největším favoritem bookmakerů je letos podle izraelského listu Haarec Nizozemsko, následují Rusko a Itálie. 

Soutěž provází spory kolem Ukrajiny i Izraele

Soutěže se tentokrát nezúčastní Bulharsko a Ukrajina. Bulharsko z finančních důvodů a Ukrajina kvůli sporu kolem vítězky národního kola Anny Korsunovové. Ukrajinské veřejnoprávní televizi NSTU se nelíbilo, že zpěvačka občas vystupuje v Rusku. Její vyslání do Tel Avivu podmiňovala tím, že se do budoucna vystupování v Rusku zřekne, což zpěvačka odmítla jako absurdní.

Spory provází i volba letošní pořádající země Eurovize. Tou je vždy stát, z něhož pochází vítěz předchozího ročníku. Izrael soutěž hostí potřetí (1979, 1999 a 2019), pořadatelství mu zajistila loni zpěvačka Netta Barzilaiová. Izraelské pořadatelství nicméně od samého počátku budí kontroverze a podle kritiků chce Izrael odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu. 

Hnutí vedené Palestinci a prosazujícího bojkot Izraele (BDS - Boycott, Divestment and Sanctions Movement) vyzvalo k bojkotu letošního ročníku soutěže kvůli násilí Izraele vůči Palestincům. Podobně proti soutěži vystoupili také palestinští umělci z Gazy, kteří vyzvali soutěžící k bojkotu s tím, že loni v květnu izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy usmrtili šedesát Palestinců ve stejný den, kdy Izrael vyhrál Eurovizi.

V lednu zhruba padesát britských celebrit včetně rockerů Petera Gabriela a Rogera Waterse vyzvalo stanici BBC, aby usilovala o změnu místa konání soutěže. Účast v letošním ročníku Eurovize kvůli těmto kontroverzím nicméně neodřekl žádný interpret. Ani host soutěže, jímž je letos Madonna.