Finále Eurovize bude bez Ukrajiny. Národní vítězka nechce být „politickou loutkou“, odmítli i další

Horizont ČT24: Ukrajina zrušila svou účast ve finále Eurovize (zdroj: ČT24)

Ukrajina se nezúčastní finále letošního ročníku mezinárodní soutěže Eurovize. Zpěvačce Maruv, která vyhrála národní kolo, vadily podmínky smlouvy s televizí. Ta po ní požadovala mimo jiné zrušení koncertů v Rusku, ale i další závazky, které hudebnice vnímá jako politické. Účast proto odmítla. Na květnové finále do Tel Avivu poté odmítli jet i interpreti, kteří se umístili v národním kole na dalších místech, a ukrajinská veřejnoprávní televize proto účast v soutěži úplně zrušila.

Maruv měla očarovat diváky světoznámé soutěže s písní „Sirény“. Kdyby se jí to opravdu podařilo, mohla Ukrajina slavit v Eurovizi už třetí vítězství. Maruv ale nakonec v izraelské metropoli v dubnu nezazpívá.

„V současné situaci a s ohledem na zákon o veřejném vysílání, který zmiňuje podmínky nebezpečí přehnané politizace ve výběru interpretů, se veřejnoprávní televize rozhodla odmítnout účast v mezinárodní pěvecké soutěži Eurovize 2019,“ oznámila Oleksandra Kolcovová z předsednictva ukrajinské veřejnoprávní televize NSTU.

Sedmadvacetiletá zpěvačka nesouhlasí s podmínkami smlouvy, které jí televize nabídla. Mezi ně patří například zákaz pořádání koncertů v Rusku, kde hudebnice občas vystupuje a za což ji kritizovala celá řada ukrajinských politiků. Maruv byla ochotná na zákaz i přistoupit, nakonec se ale rozhodla svou účast v mezinárodní soutěži úplně zrušit.

Vadí jí totiž také další odstavce smlouvy. „Nejsem připravená pronášet hesla a proměnit svou účast v soutěži v promo akci našich politiků. Jsem hudebnice, a ne loutka v politické aréně,“ uvedla Maruv.

Účast odmítli i interpreti na druhém až čtvrtém místě

NSTU následně nabídla účast ve finále soutěže triu Freedom Jazz, které v národním kole obsadilo druhou příčku, a skupině Kazka, která skončila třetí. I tito interpreti ale nabídku odmítli. Jako důvod uvedli svůj nabitý pracovní program.

Svůj nezájem pak předem oznámila i kapela Brunettes Shoot Blondes, která skončila čtvrtá. Odůvodnila to tím, že v národním kole nevyhrála.

„Je Krym součástí Ukrajiny?“ ptal se moderátor

Že politika bude hrát v pěveckém klání zásadní roli, se ukázalo už během národního kola. Porotci i moderátor se dožadovali po Maruv jasného vymezení vůči Moskvě. Ptali se jí, jestli je podle ní Krym součástí Ukrajiny nebo jak jde její vlastenectví dohromady s pořádáním koncertů v Rusku. Zpěvačka na dotazy odpovídala kladně.

Do těžké situace se v národním kole dostalo i duo dvojčat původem z Krymu, který Rusko od roku 2014 okupuje. Moderátor soutěže se sester zeptal, zda považují anektovaný poloostrov za součást Ukrajiny.

„Na vaší odpovědi závisí, zda pohřbíte svou kariéru i kariéru své matky,“ varoval je podle agentury AP moderátor. Matka pěveckého dua je totiž na Krymu soudkyní. Jedna ze zpěvaček v slzách odpověděla, že před kariérou dá vždy přednost rodičům.

Podle Kolcovové z předsednictva NSTU není soutěž jen o hudbě. „Když se umělec účastní mezinárodní soutěže, neznamená to jen jít na pódium a zazpívat píseň, dokonce i když je dobře napsaná a má určité poselství. Znamená to také, že bude mluvit ve prospěch své země,“ myslí si.

Rusko-ukrajinský konflikt se v soutěži projevil už několikrát

Přístup, který zmiňuje Kolcovová, reprezentovala v roce 2016 na Eurovizi zpěvačka Jamala. Se svou písní s názvem „1944“ o deportacích Tatarů z krymského poloostrova, které nařídil sovětský diktátor Josif Stalin, soutěž vyhrála. Rusko se vůči tomu ohradilo a vítězství Ukrajinky označilo na nelegitimní s tím, že politické boje do mezinárodní pěvecké soutěže nepatří.

V roce 2017 zase Ukrajina, která tehdy finále soutěže hostila, zakázala vstup do země ruské invalidní interpretce Juliji Samojlovové, protože bez souhlasu ukrajinských úřadů jezdila na Ruskem anektovaný Krym.