Česko posílá na Eurovizi kapelu Lake Malawi s Albertem Černým. Poslechněte si vítěznou píseň

Česko posílá na Eurovizi kapelu Lake Malawi (zdroj: ČT24)

Na letošní ročník mezinárodní hudební soutěže Eurovize v Izraeli pojede Česko reprezentovat kapela Lake Malawi s frontmanem Albertem Černým. Vítěze národního kola, jehož jméno v pondělí oznámili zástupci České televize, vybrali fanoušci a mezinárodní porota. Semifinále a finále se budou konat v květnu v Tel Avivu. Příští rok navíc proběhne národní kolo formou přímého přenosu na ČT1.

Kapela Lake Malawi v čele s Albertem Černým nasbírala se svojí soutěžní skladbou „Friend of a Friend“ v celkovém součtu od diváků a poroty 22 bodů. O druhé místo se s 18 body dělí hned tři finalisté, a to Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Pam Rabbit.

„Tohle je pro mě mega splněný sen. Předtím, než jsem se rozhodl přihlásit s písní Friend of a Friend, tak jsem si říkal, co vlastně se sebou chci dělat. Ale pak jsme se přihlásili a já jsem uviděl světlo na konci tunelu. Řekl jsem si, že by to mohla být cesta prorazit do světa,“ raduje se Albert Černý.

„Ta písnička je o přátelství v tom štafetovém smyslu, že když máte známého a ten má známého a ten má kámošku, tak můžete dojít ke komukoliv na celém světě,“ popisuje frontman Lake Malawi.

Poslechněte si vítěznou píseň:

„Na obrovský úspěch Mikolase Josefa se pokusí navázat kapela Lake Malawi, která se stala s těsným bodovým náskokem vítězem národního kola. Poděkovat bychom však chtěli všem osmi finalistům za skvělou práci, protože i díky nim hlasovalo tento rok o padesát procent více fanoušků než loni. Dohromady to bylo pětadvacet tisíc individuálních hlasujících,“ uvedl vedoucí české delegace Jan Bors. Hlasování fanoušků probíhalo během ledna pomocí oficiální aplikace soutěže.

Zatím nejúspěšnějším českým zástupcem v Eurovizi (v originále Eurovision Song Contest) je právě Mikolas Josef, který loni v portugalském Lisabonu s písní „Lie to Me“ obsadil šesté místo. 

Vystoupení Lake Malawi se skladbou „Friend of a Friend“ v izraelském Tel Avivu diváci opět uvidí v přímém přenosu ve vysílání České televize v květnu tohoto roku. Už v pondělí v podvečer bude losem určeno složení semifinálových skupin, a tedy i datum konání semifinálového večera s českou účastí. O postup do finále se bude bojovat 14. a 16. května. Vyvrcholení soutěže pak proběhne 18. května.

Pořadatelství 64. ročníku Eurovision Song Contest pro Izrael zajistila zpěvačka Netta Barzilaiová vítězstvím v loňském lisabonském finále. Mezinárodní soutěže se zúčastní 42 zemí.

Národní kolo v přímém přenosu

Po vyhlášení českého zástupce na letošní Eurovizi oznámil kreativní producent Jan Potměšil novinku týkající se příštího ročníku. „Po mnoha letech dostanou diváci opět možnost sledovat finalisty národního kola v přímém přenosu a rovnou rozhodnout hlasováním o dalším reprezentantovi České republiky,“ uvedl Potměšil.

„Přímý přenos na ČT1 proběhne 28. ledna 2020, a proto je deadline pro přihlašování písní tento rok stanoven již na 30. června 2019. Je to obrovská příležitost pro všechny interprety, skladatele, kapely a další hudebníky, proto očekáváme velký zájem,“ doplnil.

Lake Malawi

Lake Malawi je česká indie-popová kapela, kterou založil její frontman Albert Černý v září roku 2013, po rozpadu jeho předchozí kapely Charlie Straight. Při hledání názvu pro novou skupinu se inspiroval písní Calgary svého oblíbeného interpreta Bon Ivera.

Albert Černý
Zdroj: ČT

Kapela Lake Malawi se nikdy netajila svými zahraničními ambicemi. Už jejich první singl „Always June“ představil Albert Černý akusticky v živém vysílání rádia BBC London. V květnu roku 2015 pak vydali nahrávku „We Are Making Love Again“. V témže roce Lake Malawi vystoupili na britském The Great Escape Festivalu v Brigtonu a singl „Chinese Trees“ bodoval v hitparádě Audition Poll na Amazing Radiu.

Kapely si během jejího působení na hudební scéně všiml i management známých jmen jako Thirty Second To Mars (2014), Mika (2016) a v roce 2017 i velkých oblíbenců Lake Malawi, skupiny The Kooks. Lake Malawi tak dostali příležitost představit svou tvorbu fanouškům těchto hvězd jako předkapela na jejich pražských halových koncertech.

Na podzim roku 2017 vydali Lake Malawi 14 písní na svém debutovém albu „Surrounded by Light“. Hudba Lake Malawi se objevila i v několika úspěšných českých filmech, například 10 pravidel jak sbalit holku, Ostravak Ostravski). Kapela dodnes odehrála přes 300 koncertů v Česku, Polsku, Velké Británii, Rakousku a na Slovensku. Vystupovala mimo jiné na hlavní stage Colours of Ostrava nebo na festivalu Rock for People.

  • Kapela Lake Malawi vystupuje ve složení: Albert Černý (zpěv, kytara, klávesy), Jeroným Šubrt (baskytara, klávesy), Antonín Hrabal (bicí) a Pavel Palát (kytara).

Frontman Albert Černý se narodil 17. února 1989 v Třinci. Je autorem veškeré hudby a textů Lake Malawi i své předchozí kapely Charlie Straight. Za svou tvorbu obdržel čtyři ceny Anděl, dvakrát byl oceněn v hudební anketě Slavík a získal i cenu MTV.