Filmová upoutávka týdne: Tvář nových Star Wars prožívá Hamletův příběh z pohledu Ofélie

Shakespeare nadále zůstává lákavým příběhovým zdrojem pro filmaře. Jedno z jeho nejslavnějších děl Hamleta teď převrací film Ophelia, který si za hlavní postavu bere Hamletovu milovanou Ofélii. Ztvárnila ji Daisy Ridleyová, které přineslo slávu účinkování v ústřední roli v nejnovější trilogii Star Wars. Tvůrci filmu Ophelia ale získali do svého projektu i další slavné herce. Při natáčení pak zamířili do Česka.

Hamlet představuje jednu z nejtíživějších Shakespearových tragédií. Dánský princ Hamlet v ní čelí otcově smrti. Poté, co se mu zjevuje otcův duch, který mu prozrazuje, že ho zavraždil Hamletův strýc, princ začne předstírat šílenství, aby odhalil, jaká je pravda.

Film, který vychází z knihy Lisy Kleinové, nicméně nachází těžiště jinde a do značné míry se od Shakespearova příběhu může odklánět. Sleduje Ofélii, která je přijata na zámek v Elsinoru. Stává se chráněnkyní královny Gertrudy a brzy nachází zalíbení v jejím synovi Hamletovi, stejně jako on v ní. Romantickou idylu ale nabourává právě moment, kdy je zabit král, jeho bratr pojímá královnu za manželku a usedá na trůn. Místo, které Ofélie měla za krásné, se mění v doupě lží.

Snímek se oprostil od jazyku shakespearovského díla, ale vizuálně se stále noří do středověkého prostředí. Vhodné kulisy přitom štáb našel i v Česku. „Shakespeare nikdy nebyl ve Veroně, nikdy nebyl v Dánsku, takže se zamýšlím nad tím, jak by tento historický svět mohl vypadat,“ podotkla režisérka Claire McCarthyová.

Gotická architektura Prahy podle ní přinesla přesně to, co hledala. Ovšem třeba svatební scéna se točila na Křivoklátě a tvůrci hojně využívali i postavené kulisy na Barrandově.

Z předaleké galaxie do středověké éry

McCarthyové se však povedlo dát dohromady i poměrně hvězdný ansámbl. Ofélii ztvárnila Daisy Ridleyová, která poslední roky zažívá slávu díky sáze Star Wars. Když studio Disney získalo populární značku a oznámilo nové epizody, právě ona získala hlavní úlohu. Poprvé se tak představila v roce 2015 v epizodě Síla se probouzí, před dvěma roky pokračovala s Posledním z Jediů a letos se její angažmá završí epizodou nazvanou Vzestup Skywalkera.

Britská herečka předtím měla jenom nemnoho zkušeností, ale příběh z předaleké galaxie pro ni přinesl velkou příležitost. Zatím ji zúročila třeba v adaptaci detektivky od Agathy Christie Vražda v Orient expresu v režii Kennetha Branagha.

Film Ophelia
Zdroj: Sundance Institute

Královnu a Hamletovu matku si zahrála Naomi Wattsová. Ta na sebe poprvé upozornila už v roce 2001 díky filmu Davida Lynche Mulholland Drive, ale potom i hororem Kruh a dramatem 21 gramů, které jí vyneslo oscarovou nominaci. Ta se opakovala i s katastrofickým snímkem Nic nás nerozdělí. Před několika lety také ztvárnila v životopisném filmu princeznu Dianu.

Role Hamletova strýce se pak ujal Clive Owen, který se do filmové historie také zapsal už začátkem tisíciletí. Poprvé byl na plátně výraznější jako protivník Jasona Bournea v Agentovi bez minulosti. Brzy následovalo drama Na dotek, za nějž byl nominován na Oscara, Král Artuš, Spojenec, Královna Alžběta: Zlatý věk nebo sci-fi Potomci lidí. Další sci-fi ho čeká zanedlouho, Ang Lee ho obsadil ve filmu Blíženci.

Oféliina bratra pak ztvárnil Tom Felton, kterého herecky tak jako Ridleyovou prosadila populární série. V případě Feltona to byl Harry Potter, kde si zahrál studentskou nemesis hlavní postavy – Draca Malfoye. Poslední roky se ale objevuje spíš v menších produkcích.