Poslední runda v Severce. Finále Mostu! doprovodí autogramiáda i speciální vysílání

Reportáž: „Dycky Most!“ Úspěšný seriál míří do finále (zdroj: ČT24)

Úspěšný televizní seriál Most! míří do finále. Jeho poslední díl Česká televize odvysílá v pondělí ve tři čtvrtě na deset večer, už od osmi ale na zpravodajské ČT24 poběží speciální, tematická Devadesátka a na své si přijdou i návštěvníci reálné Severky – mostecké projekci bude předcházet autogramiáda.

„Chanov není Jeruzalém,“ říká výčepnímu Edovi exkomunikovaný farář zpoza stolu v restauraci Severka – a chtělo by se pokračovat, že tahle mostecká hospoda není Buckinghamský palác. Narazit v ní totiž jde na všechno, jenom ne na noblesu, aristokratickou distingovanost nebo protokol (pokud za něj nebudeme považovat pokyn „drž úhel“).

Své se o tom v uplynulých osmi týdnech mohli dozvědět i diváci, které Česká televize do Severky během vysílání Mostu! pravidelně zvala, a v předvečer premiéry posledního dílu se dá říct, že úspěšně.

Nekorektní seriál od režiséra Jana Prušinovského a scenáristy Petra Kolečka, kteří stojí i za populárním Okresním přeborem nebo Čtvrtou hvězdou, pravidelně lákal víc než jeden a půl milionu diváků, u veřejnosti vyvolal široký ohlas a jeho hlášky se „domestikovaly“ nejen v ulicích severočeského města.

Je suis Čočkin

Závěrečný díl  odvysílá ČT1 v pondělí ve 21:45. „Poslední díl seriálu Most! půjde o něco později. Je natolik dobrej, že stojí za to si na něj počkat,“ dodává představitel seriálového Luďana Martin Hofmann. „Ty důvody jsou zjevné. Jsou slova, která do televize prostě nepatří.“

Co se na severu v epizodě nazvané Je suis Čočkin přihodí, ale tvůrci příliš prozrazovat nechtějí – avízo seriálového finále je jenom lakonické: „Luděk neví, cigánská kapela hraje Wabiho Daňka, Eda je poprvé v životě ve vinárně, plešky si nechají narůst vlasy. Most čeká veliká událost, ve které bude v hlavní roli váza.“

Už v pondělí v osm večer se nicméně Mostu! a Mostu bude věnovat i vysílání zpravodajské ČT24. V pořadu Devadesátka moderovaném Michalem Kubalem zaostří na témata seriálu i samotné město v Podkrušnohoří. Divákům se přihlásí živě z mostecké Severky.

Až do nedávna neznámá hospoda ostatně kvůli seriálu zažívá intenzivní proměnu. „Nebe a dudy, černá a bílá, strašnej rozdíl, seriáloví návštěvníci,“ popisuje raketový nárůst popularity její provozovatel Lukáš Cingel. „Najednou je o nás prostě zájem.“

Dycky Severka

A zájem o Severku podle všeho bude i v pondělí večer, kdy v sále hospody proběhne projekce závěrečné epizody. Sto padesát lidí si mohlo lístky na promítání vyzvednout přímo na výčepu a pryč byly během několika minut.

Projekci pak bude předcházet i autogramiáda pro veřejnost, od šesti do půl osmé večer. „Bude tam Dáša, bude tam Eda, bude tam farář, bude tam samozřejmě Čočkin a Romana,“ jmenuje kreativní ředitel ČT Michal Reitler seriálové postavy, jejichž herci se podepíší Mostečanům.

Ve tři čtvrtě na deset pak Eda divákům roztočí pomyslné poslední pivo. Bez ohledu na finální rundu ale může o pondělním večeru dál platit: Dycky Most!

Podívejte se: První díl seriálu Most! (zdroj: ČT24)