A příště už nedržet úhel. Seriál Most! odkryl herecký talent Zdeňka Godly

168 hodin: Herecká hvězda neherce Zdeňka Godly (zdroj: ČT24)

„Drž úhel,“ napomíná hostinský Eda romského popeláře Frantu v televizním seriálu Most! a nutí ho sedět za stolem tak, aby nebyl vidět z ulice. Pro postavu mosteckého Roma i pro jeho představitele Zdeňka Godlu ovšem platí všechno, jen ne neviditelnost. Režiséři i seriáloví kolegové se shodují, že v neherci Godlovi dřímal přirozený talent, který se naplno projevil právě v Mostu!.

„Se Zdeňkem se mi hrálo výborně, je to fajn člověk, má dar humoru a dar glosy. Nemusí toho říkat moc, ale když to pak řekne, tak to stojí za to,“ říká Martin Hofmann, který v Mostu! zastal hlavní roli Luďka.

„Pro mě je herecky naprostá špička, fantastickej a nezaměnitelnej. Lidi svým herectvím prostě přitahuje,“ podotýká Erika Stárková – seriálová Dáša. A Michal Isteník, který ztvárnil výčepního Edu, dodává: „Kamera mu vysloveně sluší. My jsme mu s Martinem Hofmannem říkali cikánský Clark Gable. Zdenda je prostě šarmer.“

Třiačtyřicetiletý Zdeněk Godla přitom postrádá zázemí konzervatoře i DAMU. S manželkou a třemi dětmi žije v Chomutově, má jen základní vzdělání na zvláštní škole, pracoval jako dělník a v osmnácti skončil na pět let ve vězení za účast na loupežném přepadení.

„Všechno to byla mladická nerozvážnost, prostě hloupej člověk. Teď žiju jinak a chtěl bych to tak mít,“ říká dnes a dodává, že zlom přišel po jeho návratu z vězení, když si ho všiml režisér sociálně laděných snímků Petr Václav a obsadil ho hned do dvou svých filmů – Nikdy nejsme sami z roku 2016 a Cesta ven z roku 2014. V něm se ostatně sešel i s Klaudií Dudovou, která si v Mostu! zahrála romskou uklízečku Žanetu.

Podívejte se: První díl seriálu Most! (zdroj: ČT24)

Prušinovský: Je opravdu herec

„Zdeňka Godlu jsem našel při castingu filmu Cesta ven, který byl složitý, trval mi sedm měsíců a najel jsem 25 tisíc kilometrů,“ vzpomíná režisér Václav. „Viděl jsem několik tisíc lidí a mezi nimi byl Zdeněk naprosto výjimečnou postavou, se kterou jsem provedl několik hereckých zkoušek. Vycítil jsem u něj velký potenciál.“

A Václavův film Nikdy nejsme sami Godlu objevil i režisérovi Mostu! Janu Prušinovskému. „Je opravdu herec, protože herec se pozná podle toho, že dokáže vést situaci, dokáže táhnout scénu a dokáže měnit tempo scény nebo dokáže nést téma scény,“ říká. Podle režiséra Václava pak může Godla posloužit i jako příklad člověka, který v životě neměl dobrou startovací pozici, a přesto uspěl.

Podle manželky Jany jsou na seriálového Frantu všichni pyšní, třebaže on sám zůstává stydlivý i dnes, když ho lidé zastavují na ulici a chtějí se s ním fotografovat. Sám Zdeněk Godla pak o důsledcích své herecké zkušenosti říká: „Změnil jsem názor na lidi, své mínění. Byl jsem bouřlivý člověk, býval jsem agresivnější. A teď jsem klidnější.“