Scenárista Mostu!: Dlouze jsme řešili, jestli má postavu Pavla-Dáši hrát chlap. Ve hře byl i konkurz transsexuálů

Rozhovor o tom, jak vznikal seriál Most! (zdroj: ČT24)

Seriál Most! sleduje každé pondělí půldruhého milionu diváků. Příběh hlavního hrdiny Luďana a jeho sestry Pavla, nebo lépe řečeno bratra Dáši vypráví tvůrci s nadsázkou a bez poučování. Přitom se nevyhýbají ani tématům jako nesnášenlivost nebo rasismus.  Hosty Událostí, komentářů byl scenárista Petr Kolečko a také herečka Erika Stárková, která v seriálu hraje transsexuála.

Eriko, jak vám říkají lidi na ulici?

To je hezký, že se na to ptáte. Nedávno se mi stalo, že jsem natáčela se studenty režie v pražském metru a nastoupil pan revizor a řekl mi, nazdar Pavle. Tak to mě potěšilo.

Moje kamarádka mi říkala, ta herečka, co hraje Pavlo-Dášu, je frajerka, protože vlastně ze sebe udělala předělaného chlapa. Chtělo to odvahu? 

Chtělo to určitě spíš odvahu vyjít s takovým tématem ven a napsat to.

Vy zase máte kamarádku, která touhle proměnou prošla. Radila vám, jak to zahrát tak, aby vám to lidi uvěřili? Aby věřili tomu, že jste dřív byla chlap a teď jste žena?

Mám kamarádku, určitě jsem od ní brala inspiraci, ale ne tak přímo, že by mi radila, spíš jsem já ji pozorovala, když jsem s ní byla. A uvědomila jsem si, že ten klíč k tomu, je být vlastně co nejženštější.

Eriko, vy máte i křehký hlas, ale diváci vás znají vlastně nadabovanou Janem Cinou. Byl na to casting, kdo to bude dabovat, Petře?

Myslím, že určitě byl. Já jsem s Honzou Cinou dělal divadlo. Vlastně jsem k tomu zase přišel jako vždycky k hotovému, že to dělá on a byl jsem hodně rád, protože má v sobě určitou jemnost, ale myslím, že to sedí super. My jsme tohle dost řešili. Vlastně vůbec nejdřív to obsazení, jestli chlap. Dokonce Honza nejdřív přemýšlel o tom, že se udělá casting transsexuálů, jestli toto je to správný korektní slovo pro to.

Vy jste najednou korektní, co se stalo?

Nechci jenom říct prasárnu. Ale vlastně nakonec to dopadlo takhle a musím říct, že těch debat jsem se zúčastnil a myslel jsem si o tom spousta věcí. A nakonec, jak to dopadlo, že to hraje Erika, která to dělá skvěle, je skvělý. Já jsem vlastně vůbec nevěděl jak na to. My jsme to nikdo nevěděli.

Pane Kolečko, mluvil jste režisérovi do výběru herců?

Panu režisérovi se do ničeho moc mluvit nedá, takže moc ne. A obzvlášť v tomhle, myslím, je jedna z největších Honzových (režisér Jan Prušinovský) devíz, právě v castingu. My jsme se zrovna o tom s Erikou bavili, že vlastně už tím výběrem herců dá seriálu nebo projektu nějaký tvar a velmi často bývá výběr herců docela překvapivý. Nyní obzvlášť, protože to byl první seriál, kde on od začátku u toho nebyl. Nejdřív jsem psal sám a teprve potom se scénář dostal k němu.

Co bylo pak?

Pak jsme vybírali s kreativním producentem Reitlerem režiséra. Tak jsem věděl, že když to bude dělat Honza, že nemám tušení, na koho to píšu. Předtím v projektech, které jsme psali spolu, tak přece jen jsem tušil, kudy se ubírají Honzovy myšlenky, koho tam obsadit, tady ale vůbec ne.

Mělo se to jmenovat Kladivo na transky, aby to na radě všechny vyděsilo

Mě se spousta lidí ptá, jak to, že to Česká televize pustila. Protože je to sice super, ale vy si tam děláte legraci z Pošty pro tebe, což je českotelevizní pořad, je to dost vulgární. Je to politicky nekorektní. Měl jste strach, že narazíte, nebo to šlo hladce a vlastně na první dobrou vám řekli, to pustíme?

Já jsem u toho nebyl, u těchto jednání. To byla záležitost kreativního producenta Michala Reitlera, který prokopával cestu. Už když jsme to přinesli na radu, tak to naschvál nazval ještě horší, než to bylo. Že se to jmenovalo Kladivo na transky nebo tak nějak, aby to všechny na programový radě hrozně vyděsilo.

Abyste měli kam ustupovat…

On měl nějakou strategii, kterou nevím, jestli jsem ji v tu chvíli úplně chápal. Ale asi byla dobrá, povedlo se mu to prosadit, za což jsem mu vděčný. Mně to vlastně nějak moc ostrý nepřipadá.

Dycky Most! Z hospody Severka se stala turistická atrakce (zdroj: ČT24)

Eriko, řekněte mi, Petr Kolečko totiž o vaší postavě říkal, že Dáša je vlastně kladná hrdinka. Kdo je podle vás záporák?

To je těžká otázka. Já jsem nad tím vlastně nikdy neuvažovala, takže se teď s tím stýkám poprvé. Netuším, já vám neumím na tohle teď odpovědět.

Petře. Podle vás je tedy záporná postava? 

Já si myslím, že záporný jsou vlastně všechny ostatní. Ještě možná cigoš Franta. 

Stárková: A já si nemyslím, že jsou záporáci, já to třeba celý vnímám tak, že pod tou slupkou těch nánosů právě té vulgarity a drsnosti se skrývá křehkost všech těch postav.