Dáša z Mostu vzbuzuje sympatie. Některým transgender lidem dodává sebevědomí

168 hodin: Dáša z Mostu dodává odvahu (zdroj: ČT24)

O změnu pohlaví zažádá v Česku ročně na sto lidí. Dosud nejvýraznější transgender postavu v místním filmu teď ztvárnil seriál České televize Most!. Obnažil poměrně tabuizované téma a v syrové komedii pojmenoval to, čemu transgender lidé denně čelí. S těmi, kterých se toto téma nejvíc týká, mluvily Zuzana Tunová a Martina Houdková z pořadu 168 hodin.

Dáša se narodila jako Pavel. V jejím mužském těle byl ženský duch, a proto se rozhodla podstoupit operaci změny pohlaví. Po ní se vrátila do rodného Mostu, kde ji známí přijali dost různorodě. To je jedna z dějových linií seriálu Most!.

„Je určitě dobré, že ta postava je pozitivní, že zvládá svůj život, svůj osud, zvládá si to vyjednávat se svým okolím. To dává spoustě trans lidí dobrý pocit z toho, že je to možné,“ kvituje s radostí postavu Dáši ředitel organizace Trans*parent, Viktor Heumann.

Takový pocit totiž není samozřejmostí. Například sedmnáctiletý Kristián právě prochází změnou pohlaví a dodnes se setkává s negativními reakcemi okolí. „Jdete po ulici, máte sluchátka a něco si posloucháte. Lidi na vás začnou pokřikovat a myslí si, že to neslyšíte. Jsou to nadávky různého typu, nadávají vám do úchyla, nadávají vám do nemocného člověka, co patří do blázince,“ popisuje.

Herečka Erika Stárková, která postavu Dáši ztvárnila, považuje komedii za dobrý prostředek k osvětě. Sama je ráda, že se téma dostalo do centra pozornosti. „Mohlo to jakýmkoli způsobem nedopadnout dobře, mohlo to sklouznout do nějaké karikatury, a to by bylo strašně špatně,“ uvažuje zpětně o rizicích.

To se však nejspíš nestalo, jak říká sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková: „Od svých klientů vím, že ten seriál hodnotí veskrze pozitivně. Říkali, že se díky tomu osvěta zase významně posunula, že ten seriál udělal mnohonásobně víc osvěty než tisíc přednášek, tisíc nějakých kampaní.“

Jak co nejpřirozeněji Dášu zahrát, se Stárková radila se svou kamarádkou, herečkou a transgender ženou Lucií Brychtovou. „Buď jen ženou, buď ženou, jakou jsi, a bude to skvělé,“ nabádala kolegyni Brychtová s tím, že se to náramně povedlo.

Změna míry intimity

Transsexualita je pořád pro mnoho lidí tabu. Zvláště transgender ženy se potýkají s každodenními potížemi a leckdy mají problém najít si partnera. „Měla jsem jeden takový zážitek, kdy jsem to muži řekla na začátku našeho hezky začínajícího vztahu. Z nějakého důvodu to nepobral a jeho reakce byla taková, že mě chtěl uhodit,“ popisuje svou zkušenost Brychtová.

Zranit lze přitom i slovy. „Když se na to ptají člověka, který se s tím rok pere, a začnou se ho ptát na osobní otázky, tak to je hrozně nepříjemné, sám jsem si tím prošel,“ vzpomíná Kristián. I Brychtovou překvapuje, že se lidé někdy ptají na velmi intimní detaily. „Vždyť to jsou věci, na které se možná zeptáte lidí, které důvěrně znáte. Na tohle byste se přece nezeptali člověka, kterého vidíte poprvé v životě,“ diví se.

Jedna vlastnost zůstala seriálové Dáše plně mužská: hlas. Daboval ji herec Jan Cina. „Mám pocit, že opravdu funguje. Že dodá něco, co ta Erika, protože je žena a má ženský hlas, nemůže dát, i kdyby chtěla,“ pochvaluje si výsledek.

Kristián nakonec říká, že seriál skutečně může působit jako katalyzátor. Má prý kamaráda, který se ke své orientaci přiznal právě po jeho sledování. „Maminka to vzala stokrát líp, než kdyby o tom nic nevěděla,“ předává jeho zkušenost.