Na východ od bývalé železné opony je duševní zdraví stále tabu. Změnu přináší festival Na hlavu

Petr Winkler: V našich končinách je duševní zdraví stále tabu (zdroj: ČT24)

V Praze začíná filmový festival Na hlavu, který se věnuje tématu duševního zdraví. I když světové instituce jsou vůči tématu stále otevřenější, ve východní Evropě jsou psychické obtíže stále tabu, říká psychiatr Petr Winkler, který byl hostem ČT24.

„Jsme otevřenější hlavně z toho globálního pohledu. Když se dnes podíváte na instituce jako Světová banka, tak ty se zajímají o duševní zdraví, protože si uvědomují, jaký je to problém i pro ekonomiku,“ říká Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví.

„Některé vlády, například Nový Zéland, se zase daleko více než na ekonomický růst soustředí na něco, čemu říkáme well-being, tedy kvalita života,“ upozorňuje Winkler.

„Na druhou stranu, zejména v našich končinách, na východ od bývalé železné opony je duševní zdraví stále tabu. Pořád to máme spojeno s psychiatrickými nemocnicemi a se závažnými problémy a tu oblast stigmatizujeme, což brání i zdravým lidem se o duševní zdraví zajímat a mluvit o tom, co se v nás děje,“ pokračuje.

Už třetí ročník festivalu Na hlavu pořádá Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) spolu s iniciativou Na rovinu v Městské knihovně v Praze od 31. ledna do 3. února. Uvedeno bude devět filmů s tematikou duševního zdraví, projekce budou spojené s komentáři odborníků. Nachystaná jsou také autorská čtení, besedy a přednášky.

„Zahájení festivalu patří filmu Elling, v diskusi se budeme věnovat velmi aktuálnímu tématu, reformě psychiatrické péče v Česku,“ upozorňuje Petr Winkler. Diskutovat se podle něj bude zejména o přesunu z velkých nemocnic do komunitní péče a o centrech duševního zdraví.

„Těch aktuálně pět funguje, dalších 16 bylo vybráno a vznikne do poloviny roku 2019,“ doplnil Winkler. Celkově má vzniknout zhruba stovka center pro dospělé obyvatele Česka a další specializovaná na komunitní služby pro děti, seniory a další cílové skupiny.

V programu festivalu je například také beseda herce Martina Myšičky z Dejvického divadla nazvaná Co.media o filmových mýtech o duševním zdraví, na kterou si jako hosta přizval primáře kliniky NUDZ Pavla Mohra. Ředitel NUDZ Cyril Höschl bude na festivalu přednášet o tom, co je v našem chování vrozené a co naučené.

Mezi dalšími tématy, která festival Na hlavu připomene, jsou třeba vážná duševní onemocnění, závislost na alkoholu, problematika spánku, LGBT (lidé s menšinovým sexuálním zaměřením či identitou) nebo nové poznatky z výzkumu psychedelik.

„V pátek dopoledne jsme připravili program pro žáky druhého stupně základních škol a středních škol, půjde o diskusi s lidmi s vlastní zkušeností s duševním onemocněním – to je také novinka oproti předchozím ročníkům,“ dodal koordinátor festivalu Na hlavu Štěpán Šůstek.

Během doprovodného programu si návštěvníci mohou vyzkoušet například virtuální realitu používanou při terapii různých fobií.